Afstappen van typo3

WordPress is de heilige graal?

WordPress versus Typo3

WordPress de heilige graal?

Flexibiliteit, bekendheid van het systeem, er zijn veel leveranciers voor WordPress, etc.

Er zijn veel argumenten om over te stappen naar WordPress. Zeker. Maar er zijn ook minstens evenveel argumenten waarom Typo3 eventueel toch de beste keuze is voor jouw website.

Deze “klachten” komen vaker voor over Typo3:

 • het is kostbaar in onderhoud
 • WordPress is flexibeler
 • ik ken WordPress wel
 • Typo3 is star
 • Er zijn veel minder leveranciers die het cms ondersteunen

Voor deze argumenten zou je kunnen zeggen: klopt als een bus.
Als je gaat relativeren, de emotie uit het momentum halen, dan kun je wel deze belangrijke toevoegingen maken: mits goed gebruikt.
Dat lijkt een kleinigheid, logisch, obvious. Is het echter niet!

WordPress is ook bron van ergernis.

Veel leveranciers voor dit systeem geeft ook meteen het probleem aan. Je voelt je al snel heer en meester over dit cms. Tot een andere programmeur eens over je schouder mee gaat kijken. Dan blijkt dat veel WordPress websites en ook WooCommerce webshops niet aan de basisregels voldoen.
Zaken als verouderd thema, geen gebruik maken van een child-theme, verouderde plugins, geen wekelijkse updates en vaak zelfs een website die vrijwel niet meer te updaten is.

De reden is heel simpel: een lage drempel voor het cms betekent ook dat iedereen ermee denkt te kunnen werken. Je kunt van mening verschillen over een aanpak, over bepaalde keuzes. Echter de basisbeginselen zul je toch goed moeten hebben om een website succesvol ook voor de langere termijn op te bouwen.

Hiermee is een nadeel van Typo3, de langere leercurve voor ontwikkelaars en beheerders, meteen ook tot voordeel geworden

MEENEMEN IN JE OVERWEGING:

Hoe heb je het onderhoud van de content gepland?
Heb je een contentplan waarbij je vooraf weet wanneer welke onderdelen worden gepubliceerd of bijgewerkt? Zijn er meerdere mensen die elk hun stukje van het contentplan oppakken? Dan is een systeem prettig waarbij je in kunt stellen wanneer het item gepubliceerd wordt en eventueel voor hoe lang. Dit kan bij Typo3 net iets uitgebreider en overzichtelijker worden geregeld dan via WordPress.

Toegangsrechten voor het beheer
Ben jij de enige die met de website aan de slag gaat, of zijn er juist meerdere redacteuren? Binnen Typo3 kun je de toegang heel exact regelen. Dit kan op basis van gebruikersgroepen, waardoor je een nieuwe gebruiker direct aan een groep kunt koppelen en daarmee zijn toegang is gedefinieerd. Komt er een nieuwe gebruiker die een eigen mix nodig heeft van onderdelen die hij of zij moet kunnen bewerken? Dan maak je daar een eigen groep voor aan.

Elke groep kan toegang krijgen tot onderdelen van de website. Dit kan de hele website zijn, maar dit kan ook het bijhouden van 1 voor de bezoeker te downloaden pdf bestand zijn. Zo regel je dat iedereen dat kan bewerken wat nodig is, maar andere onderdelen ook niet per vergissing kan aanpassen.

Typo3 vs WordPress: Native en niet-native
Wat is het verschil tussen een functie die native onderdeel is van een CMS en wanneer dit niet native is? Native wil zeggen, dat het er specifiek voor is gemaakt. Hierdoor zullen alle uitbreidingen ook gebruik kunnen maken van deze native functies of niet in de weg zitten. De maker van de uitbreiding weet immers dat deze functie altijd aanwezig is.

Functies die “native” zijn geïntegreerd in een systeem worden ook ondersteund door uitbreidingen of zitten deze uitbreidingen niet in de weg. Daardoor werken “native” onderdelen principieel beter dan uitbreidingen. Vaak zijn ze ook uitgebreider in hun functionaliteit waardoor het prettiger is om mee te werken.

Als je een belangrijk onderdeel zoals meertaligheid of een fijnmazig rechtensysteem nodig hebt en deze is, zoals bij Typo3, ingebouwd, dan werkt dat onderdeel binnen de gehele website optimaal. WordPress kan meertalig worden gebruikt, maar hier zul je eerder tegen een conflict tussen deze uitbreiding en een andere aanlopen. In je keus van Typo3 vs WordPress, zou in dit geval Typo3 de juiste keus zijn. Uitzonderingen daar gelaten. Overleg gerust met ons de mogelijkheden voor jouw website.

Samenvatting per CMS systeem

Pluspunten Typo3:

 • overzichtelijke sitestructuur
 • voor meertalige websites, ook omdat je meer overzicht houd tover wat wel en wat niet is vertaald
 • consistentere presentatie doordat velden meer zijn voorgedefinieerd. Er kan minder met afwijkende tekstopmaak ed worden gewerkt
 • degelijk systeem waarbij de meeste beschikbare extensies/uitbreidingen van bijzonder goede kwaliteit zijn
 • veiliger systeem: Typo3 heeft veiligheid en kwaliteit altijd al veel aandacht gegeven

Minpunten Typo3

 • Typo3 maakt gebruik van een eigen scripttaal waardoor dit systeem specialisten vereist voor onderhoud
 • Ook voor redacteuren is de tijd die nodig is om het systeem te leren kennen iets meer

Pluspunten WordPress

 • Eenvoudig en tijdbesparend templating systeem
 • Extreem veel plugins beschikbaar
 • Populair en daarmee meer toegankelijk systeem

Minpunten WordPress

 • Het gekozen thema bepaalt voor een groot deel, met de erbij horende plugins, hoe jouw WordPress installatie werkt. De ene WordPress is niet de andere. Dit wordt vaak vergeten.
 • Door gebruik te maken van het “lego”-systeem en je website met vele plugins samen te stellen ontstaan er op den duur conflicten of discontinuïteit.
 • Kwaliteit van de plugins laat vaak te wensen over cq zijn gewoon niet geschikt voor bedrijfsmatig gebruik. Hiermee moet je dus heel selectief omgaan.
 • Bij verkeerd gebruik is de veiligheid niet optimaal

Typo 3 of WordPress?

De keuze van het juiste web-CMS.

Werk je al een tijd met Typo3 en zie of hoor je vaak mensen praten over het gemak en de snelheid van WordPress? Of wil je graag je website aanpassen en loop je, weer, tegen de kosten op?

 • Typo3 vraagt altijd een hogere investering: zowel bij de start, initieel, als bij aanpassingen en doorgroeien.
 • Bij Typo3 heb je minder vrijheid voor het vullen van content
 • Typo3 kent veel minder standaard beschikbare en geschikte uitbreidingen, plugins.

Klopt!

Typo3 vs WordPress: waarom niet altijd WordPress?

 • Typo3 is van nature, dus in de basis, al meertalig.
 • Typo3 is direct al geschikt voor meerdere beheerders
 • Typo3 is meteen al enorm consistent

Deze voordelen betekenen:

 • Als je veel talen hebt: meer overzicht in het beheer
 • Als je met meerdere mensen de inhoud gaat beheren: je weet precies wie wat kan en gedaan heeft
 • Ook al heb je veel plekken waar je teksten en afbeeldingen kwijt kunt: elke pagina blijft zoals hij is bedoeld en levert een bezoeker een rustiger beeld.

Kort samengevat, wanner kies je voor Typo3 ipv WordPress:

 • Als je echt veel inhoud hebt (veel pagina’s gaat aanmaken), eventueel in veel talen
 • Als je met meerdere mensen de website gaat beheren
 • Als je de bezoeker door al die inhoud aan de hand wilt nemen en gestructureerd door je site wilt loodsen

WordPress is wel de basis van ca 28% van alle websites, dus in heel veel gevallen is dit de beste oplossing. Maar Typo3 bestaat al sinds eind jaren ’90 en is al die tijd zeer modern gebleven en biedt in specifieke gevallen een zeer goede oplossing.

Jouw keuze!

Bepaal waarvoor en hoe jij je website wilt gebruiken en kies daarbij het best passende web-CMS: WordPress of Typo3.
Tip: kies daarbij ook meteen het beste bij jou passende internetbureau.

 • Pakken zij het proces zo op zoals jij het graag wilt?
 • Krijg jij daardoor de ondersteuning zoals jij die nodig hebt?
 • Wordt het CMS zo ondersteund dat de sterke punten, de kwaliteiten waar jij voor hebt gekozen, ook daadwerkelijk optimaal tot hun recht komen?

Support

Heb je vragen of support nodig bij Typo3 of WordPress? Wij helpen je graag verder!

 

MEER OVER WORDPRESS

Versterk jouw merk met SEO

Een sterk merk is essentieel voor succes in de moderne zakelijke wereld. Het opbouwen van merkbekendheid en autoriteit kan een uitdaging zijn in een steeds drukker wordend online landschap. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan helpen bij het versterken van jouw merk en het vergroten van jouw online aanwezigheid.

Lees meer

SEO: de sleutel tot lange-termijn succes voor jouw online bedrijf

In de huidige digitale wereld is het hebben van een online aanwezigheid essentieel voor elk bedrijf dat succesvol wil zijn. Maar het hebben van een website is niet genoeg, je moet er ook voor zorgen dat deze goed vindbaar is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit is waar zoekmachineoptimalisatie (SEO) van pas komt. Door SEO te gebruiken, kun je de zichtbaarheid van jouw website vergroten en het aantal bezoekers en conversies verhogen. Maar dat is niet alles, SEO kan ook bijdragen aan de duurzaamheid en groei van jouw online bedrijf op de lange termijn.

Lees meer

Waarom SEO essentieel is in de hedendaagse digitale marketing wereld.

In de huidige digitale wereld, waarbij internet het centrale platform is voor bedrijven om te adverteren en klanten te bereiken, is het van essentieel belang om SEO te gebruiken. Zoekmachineoptimalisatie of SEO is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw website op zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. SEO is een onmisbaar element geworden in de digitale marketingstrategie van elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector waarin het zich bevindt.

Lees meer
marko-portret-klein

Vraag het een specialist

Marko van den Berg

Tel: +31 (0)53 750 30 30
E-mail: [email protected]

Blog formulier