Typo3 als cms

Het corporate cms

Typo3 als cms

Het corporate cms

Waarom is Typo3 een corporate cms

Je kunt de vraag ook iets anders stellen: wanneer kies je voor Typo3?

Wat betekent cms?

CMS staat voor Content Management Systeem. Dwz. dat er software is die jou helpt bij het beheren van de inhoud, de content, van je website.marko-portret-klein

STRATEGISCH EN TECHNISCH ADVIES

Marko van den berg

Wat zijn de kwaliteiten van deze cms?

Typo3 wordt gemaakt en onderhouden door topprogrammeurs. Zij gaan voor maximale kwaliteit. Er zit een grote en enorm gedreven community rondom dit systeem. En dat al sinds jaren. Sinds 1998 om precies te zijn, het jaar van de oprichting. Kasper Skårhøj is de bedenker er van en tot op de dag van vandaag betrokken bij de doorontwikkeling.

Top-ontwikkelaars stellen hoge eisen aan de ontwikkeling en ook aan de code zelf. Dat wil zeggen dat het systeem altijd goed aansluit op de actuele behoefte en dat er op tijd wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen. De relevante onderdelen worden dan geïmplementeerd in het project en andere onderdelen worden losgelaten zodat derden zich daar mee bezig kunnen houden. Vaak gaat het dan om additionele zaken als een foto-album of een webshop.

Essentiële onderdelen in de basis
Het cms dat je kiest moet de meest belangrijke zaken in de basis hebben zitten of ze moeten zo goed als native te integreren zijn. Voor beide leent Typo3 zich uitstekend omdat ook de code erg kritisch wordt behandeld. Een extensie wordt niet zomaar vrijgegeven waardoor je een heleboel slecht onderdelen die voor diverse andere systemen, zoals bijv. Joomla, wel ruim beschikbaar zijn hier niet te vinden zijn.

Een cms dat zelf al caching heeft geïntegreerd, meertaligheid in de basis al beschikbaar heeft en uiterst geschikt is om als multi-site functioneren en ook nog een zeer uitgebreid toegangsrechten systeem heeft, is uniek en zeer geschikt voor het grote werk.

Meertaligheid kan toch elk cms?

De meeste kunnen dit zeker leveren. De meeste met behulp van uitbreidingen. En daar zit nou net het grote verschil. Deze meertaligheid moet uiteraard ook samenwerken met andere uitbreidingen. En aangezien niet elke installatie deze functie heeft, heeft ook niet elke uitbreiding een goede samenwerking met de meertaligheids-uitbreiding. Hetzelfde geldt voor andere cruciale toevoegingen. Wil je dus echt lekker kunnen werken met veel talen naast elkaar dan is Typo3 wellicht jouw ding.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

 • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
 • Is alles up-to-date?
 • Is het thema goed geïmplementeerd?
 • Is de site snel genoeg?
 • Is de backup goed geregeld?
 • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Toegangsrechten voor meerdere personen
Om de website te beheren krijgen meestal meerdere personen toegang. In de loop der jaren vraagt dit om management zodat je de toegang beperkt tot degeen die er actueel mee moet kunnen werken. Dit deel lukt vaak wel of is snel op te schonen.

Wat wel een punt van aandacht is is het soort toegang dat je geeft. Vaak gaat iemand maar over een bepaald deel van de inhoud en zou hij andere onderdelen op zijn login niet toegankelijk moeten hebben. Dit vraagt om een uitgebreid toegangsrechten systeem waarbij de groepen gebruikers aan kunt maken met een bepaald type toegang. Hierdoor is beheer erg makkelijk geworden, ook als je met vele tientallen tot enkele honderden beheerders werkt.

Consistentie van de layout

Een website geeft aan de gebruiker vaak veel informatie. Om dit overzichtelijk te houden moet deze informatie in herkenbare blokken worden gepresenteerd. Een vorm die je bij het doorlopen van de website blijft herkennen en zo steeds snel en makkelijk weet waar je op de pagina welke informatie kun vinden. Daarvoor is een consistent gebruik van de stijlelementen essentieel. Dit is binnen Typo3 standaard geborgd. Je kunt de beheerders van de content veel vrijheden geven, maar sommige zaken zoals lettertypes ed kun je ook vastleggen om wildgroei te voorkomen. Dit komt de consistentie van de website zeer ten goede. En tevens kan vrijheid juist daar worden ingebouwd waar deze wel nodig is. Ook in het gebruik van lettertypes en kleuren. Maar ook dan weet je dus waar dat is.

Dit beheer van toegangsrechten gaat tot en met documenten die via de website worden gepubliceerd zoals pdf’s bijvoorbeeld. Als je wilt, dan kun je per pagina-onderdeel of zelfs per pdf aangeven wie deze kan beheren. Dat zorgt voor een hoop duidelijkheid.

Extra functies, koppelingen

Heb je speciale wensen, wil je data vanuit een andere bron koppelen om te gebruiken binnen de website? Dit kan met de meeste cms’en wel en dus ook zeker met Typo3. Koppelingen middels api’s of helemaal op maat zijn geen probleem, mits de bron daarvoor geschikt is.

En extra functies, zaken die niet standaard als extensie beschikbaar zijn, kunnen als maatwerk worden gebouwd. Het is immers open source, dus je kunt binnen de structuur voor extensies aansluiten op het bestaande cms. Belangrijk detail: het aanpassen van het cms zelf, de core, is sterk af te raden. Hiermee maak je het updaten en upgraden immers onnodig lastig en onoverzichtelijk.

De voordelen op een rijtje:

 • snel
 • sterk
 • flexibel uitbreidbaar
 • multi-site geschikt
 • meertaligheid is ingebouwd
 • zeer consistent
 • veilig voor beheer met grote redacties

Hulp nodig?

De Supportdesk van Montix helpt je graag verder!

Neem contact op

reCAPTCHA is required.