Uitleg voor de belangrijkste functies

HANDLEIDING VOOR TYPO3

Inhoudsopgave

Mis je iets?

Inloggen

Om naar de backend van de website te gaan open je de browser en ga je naar https://domeinnaam/typo3

Backend

Structuur backend
Wanneer je ingelogd bent zie je een vergelijkbare structuur zoals onderstaande afbeelding. Aan de linkerkant staat het moduleoverzicht. In het midden vind je de paginaboom en rechts staat de ruimte voor de content:

Nieuw pagina aanmaken

Er zijn 2 opties om een nieuwe pagina aan te maken.

  1. Een pagina vanaf nul opbouwen
  2. Een bestaande pagina kopiëren

1. Een pagina vanaf nul opbouwen
Om een nieuwe pagina aan te maken sleep je het pagina-icoon bovenin de page tree naar de gewenste plek. Dit kan tussen 2 bestaande pagina’s of op een bestaande pagina om een subpagina te maken.

Het titelveld opent automatisch. Voeg de paginatitel in en druk op ‘Enter’ om op te slaan.

2. Een bestaande pagina kopiëren
Sleep de al bestaand pagina naar de nieuwe gewenste plek in de page tree. Dit kan tussen 2 bestaande pagina’s of op een bestaande pagina om een subpagina te maken. Na het loslaten verschijnt een pop-up met de vraag of je de pagina wilt verplaatsen (move) of kopiëren (copy).

Kies voor ‘Copy’. Het titelveld opent automatisch. Voeg de paginatitel in en druk op ‘Enter’ om op te slaan.

Verplaatsen en kopiëren van een pagina

Sleep de al bestaand pagina naar de nieuwe gewenste plek in de page tree. Dit kan tussen 2 bestaande pagina’s of op een bestaande pagina om een subpagina te maken. Na het loslaten verschijnt een pop-up met de vraag of je de pagina wilt verplaatsen (move) of kopiëren (copy).

Kies voor ‘Copy’. Het titelveld opent automatisch. Voeg de paginatitel in en druk op ‘Enter’ om op te slaan.

Pagina verwijderen

Optie 1:
Sleep de al gewenste pagina naar rechts in de page tree. Er verschijnt een rood vlak met de tekst ‘Delete’. Laat de cursor los op die rode vlak.

Optie 2:
Klik op de rechtermuisknop en klik op ‘Delete’

Bevestig bij beide opties in de pop-up dat je de pagina wilt verwijderen door ook daar op ‘Delete’ te klikken.

Toevoegen van een ‘inhoudselement’

De inhoud van een pagina wordt opgebouwd door inhoudselementen te gebruiken. Je kunt de pagina variatie geven door verschillende inhoudselementen in combinatie met elkaar te gebruiken.

Selecteer de pagina waarvan je de inhoud wilt toevoegen in de page tree door op de titel te klikken. Klik nu op de knop ‘Content’, binnen het gewenste inhoudsgebied, om een nieuw element toe te voegen.

Er zijn verschillende categorieën waar de ‘inhoudselementen’ in onderverdeeld zijn.

In dit voorbeeld gebruiken we het tabblad ‘Typical page content’ en dan inhoudselement ‘Regular Text Element’

Nu moeten we het element vullen met de gewenste inhoud.
Hiervoor krijgen we verschillende opties voor dit specifieke inhoudselement. Dit opties verander per gekozen inhoudselement.

Tabblad: General
Dit is het tabblad de algemene instellingen van het inhoudselement.
Je leest er het ‘type’ element (1) en in welk inhoudsgebied het geplaatst is (2).

Dan richten we ons nu op de inhoud. Beginnen met de titel.
Je vult de titel van het tekstelement in (3) en welk koptekst type de header het moet zijn (4). De uitlijning van de titel (5). Je kunt het volledige element laten linken bij de optie link (6). En een eventuele ondertitel kan worden ingevuld bij subheader. (7)

De platte tekst kan worden toegevoegd in het tekstvak.(8) Hier heb je een wysiwyg-editor zodat je een eigen opmaak kunt hanteren.

Tabblad: Appearance
Het tabblad waarin de opmaak (uiterlijk) van het inhoudselement aanpast kan worden. De opties kunnen per inhoudselement verschillend zijn.

Als er meerdere layout optie zijn kan er 1 worden aangegeven bij layout. (1) Of er een frame om het element moet. (2) De witruimte vooraf aan de tekst (3) en de witruimte onder de tekst (4). En of het element een voorgedefinieerde achtergrondkleur moet krijgen. (5)

Er kan ook een achtergrondafbeelding gekozen worden (6) Kies een al geuploade afbeelding uit de media (a) of upload een nieuwe afbeelding (b). Dan kies voor verschillende afbeelding opties. Paralax effect (c), Fade effect (d) of een filter (e). Filteropties: Blur (vaag), Grayscale (grijswaarden) of Sepia.

Met behulp van het element ‘Speciale menu’s’ kun je een opsomming van elementen op de pagina maken. Dit gebeurd met de elementkoppen. Om een koptekst van dit element uit te sluiten, vinkt u het vakje ‘Show in Section Menus’ uit (7). En je kunt een ‘terug naar de top’ link toevoegen onderaan dit inhoudselement. (8) Hiermee kan de bezoeker met 1 klik terug naar de bovenkant van de pagina.

Tabblad: Language
Het tabblad ‘Language’ laat zien tot welke taal het element behoort. Van belang als de website ‘Taallagen’ gebruikt.

Tabblad: Access
Onder het tabblad ‘Access’ kun je de inhoud publiceren/on-publiceren. Door het element aan of uit te zetten. (1) Je kunt ook een publicatiedatum (2) en/of einddatum instellen (3). Je kunt hiermee aangeven vanaf wanneer een element zichtbaar is. En/of tot wanneer hij zichtbaar is.

Tabblad: Categories
Onder het tabblad ‘Categories’ kun je de koppeling met een categorie instellen. Door middel van het element ‘Speciale menu’s’ kun je koppen van andere inhoudselementen die gebruik maken van dezelfde categorie. Ongeacht op welke pagina deze staan.

Tabblad: Notes
In het tabblad ‘Notes’ kun je notities toevoegen aan het element. Deze zijn alleen maar zichtbaar in de backend en zullen niet getoond worden in de frontend.

Tabblad: Grid Elements
In het tabblad ‘Grid Elements’ kunt u de relatie van het element tot de grid-elementen zien.
Door middel van het dropdown menu is het mogelijk het element te verplaatsen.
NB. Alleen mogelijk als grid elementen zijn ingesteld.

Afronden
Als je instellingen hebt doorgelopen, vergeet dan niet op te slaan. De knop zit bovenaan in het inhoudselement. Klik op ‘Save’. En na het opslaan op ‘Close’ om het element te verlaten.

marko-portret-klein

Rana Güney

Tel: +31 (0)53 750 30 30
E-mail: support@montix.nl

reCAPTCHA is required.

Met trots werken wij o.a. voor

gemeentezevenaar
hollandia
chicken-tonight
esprit-scholen
kips
gemeente-rheden
ponlogistics
secondhomeinvest
holtweijde
huls
stokerij-sculte
gemeente-enschede
gemeente-brummen
thinkwise
zwanenberg
royalhaskoningdhv
gemeente-barneveld
janssendejongbouw