Typo3 roadmap

Typo3 roadmap

Typo3 planning: de roadmap

Typo3 heeft de afgelopen jaren een planning voor zijn upgrades die behoorlijk exact wordt gehaald. Deze roadmap geeft overzicht over de aanstaande upgrades van de Long Time Stable, dit is de versie van het CMS die voor productie ofwel de live websites gebruikt wordt.

marko-portret-klein

STRATEGISCH EN TECHNISCH ADVIES

Marko van den berg

De planning voor Typo3 ziet er als volgt uit:

Versie 8.7 LTS kun je t/m maart 2020 gebruiken.
Versie 9.5 LTS kun je t/m september 2021 gebruiken.
Versie 10.4 LTS wordt per april 2020 verwacht en zal tot ca april 2023 gebruikt kunnen worden.

Tussentijdse versies

De versies die tussentijds verschijnen zijn alleen bedoeld om de veiligheid up-to-date te houden en om eventuele bugs te corrigeren. Maar denk ook aan tussentijdse versies voor het toevoegen van kleine functionaliteiten. De belangrijkste reden om deze updates bij te houden is de veiligheid van je website.

Long Time Stable

Met de LTS versies kun je meestal een goede 3 jaar verder. Dat wil zeggen dat wanneer je direct deze beschikbare upgrade doorvoert je enkele jaren daarna geen grote veranderingen aan het CMS hoeft te verwachten. Dit geeft dus rust en misschien nog wel belangrijker: stabiliteit!

Belangrijk aandachtspunt: de extensions

Bij de upgrades van het systeem horen ook weer upgrades van de uitbreidingen waar je gebruik van maakt, de extensies. Pas als alle extensies die je gebruikt en wilt blijven gebruiken beschikbaar zijn kun je de daadwerkelijke stap naar de nieuwe versie van het CMS maken. Dit is de reden dat in de praktijk de nieuwste versies pas na ongeveer 2 maanden gebruikt worden. Zo ben je verzekerd van een stabiele website.

Heb je behoefte aan een upgrade, werk je bijvoorbeeld nog met een sterk verouderde versie, dan helpen wij je graag verder. Geef ons een seintje via 053 7503030 of stuur ons een mailtje.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

 • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
 • Is alles up-to-date?
 • Is het thema goed geïmplementeerd?
 • Is de site snel genoeg?
 • Is de backup goed geregeld?
 • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Support

Heb je vragen over de bediening van Typo3, heb je technische ondersteuning nodig of wil je je hosting laten optimaliseren?
Wij helpen je graag verder!

Typo3 website upgraden
Typo3 updatesTypo3 heeft een heldere planning voor de support voor de verschillende versies die tegelijkertijd inzetbaar zijn. Tegelijkertijd wil zeggen dat je nog rustig met een oudere versie kunt blijven werken, uiteraard totdat de extended support is beëindigd. Voor je eigen planning is het goed om ruim op tijd de planning te hebben geregeld zodat je jouw Typo3 website kan upgraden wanneer een nieuwe versie uit komt. Zo kunnen o.a. extensies eerder verlopen zijn waardoor je toch eerder naar een volgende, hogere, versie van Typo3 moet schakelen.

Het CMS

Van Typo3 zijn op dit moment 3 versies in omloop: versie 7.6.x , 8.x. en 9.5.x Deze laatste versie is in maart 2020 uitgegeven. Versie 9.5.x wordt nog ondersteund tot september 2021. Ondertussen komt al wel in april 2020 versie 10 uit en zal dan tot april 2023 ondersteund worden.

Extensies

Extensies zijn de uitbreidingen van jouw website die bepaalde functionaliteiten toevoegen. Veelgebruikte zijn: Real URL voor de zoekmachine-vriendelijke url’s of Tt-news voor de nieuws-items. Voor specifiek deze beide extensies en ook in het algemeen geldt dat ze een afwijkende planning hebben voor support. Hierdoor zul je vaak al voor afloop van een “regular maintenance” periode moeten overstappen naar een volgende versie van Typo3.

Heb je vragen over jouw Typo3 website upgraden of over de Typo3 planning: bel (053 7503030) of mail ons.

Typo3 upgrade 9.5 LTS
De stabiele versie die tot september 2021 gebruikt kan worden!
Sinds eind september 2018 is de nieuwe Long Time Stable, versie 9.5 LTS, beschikbaar.

Daarmee zijn nog niet direct ook alle extensies beschikbaar. Wanneer je daadwerkelijk jouw website kunt upgraden hangt dus voor een flink deel af van de planning voor deze extensies. Dit geldt ook weer voor de aankomende Typo3 upgrade versie 10.

Typo3 heeft zich wederom strak aan de eigen planning gehouden en deze belangrijke upgrade beschikbaar gesteld. De reguliere roadmap van Typo3 laat zien dat versie 9 tot september 2021 voorzien gaat worden van minimaal security updates. Met deze versie kun je dus nog een flinke tijd verder. Maar het is goed om ook te overwegen de overstap naar versie 10 zo snel mogelijk te maken.

Hoe pak je dit traject aan?

 • Maak een separate upgrade omgeving (kopie van je live website)
 • Doorloop het upgrade proces
 • Upgrade alle gebruikte extensies
 • Pas evt. de template aan
 • Pas evt. maatwerk extensies aan
 • Controleer alle functies
 • Corrigeer alle meldingen
 • Als alles akkoord is en daarmee goed functioneert, dan kun je nu het normale proces opstarten om de nieuwe versie, met de laatste versie van de live data, live te zetten.

Extended support bij Typo3

De extended support geeft je evt. de mogelijkheid om een versie toch nog flink langer, vaak ruim drie jaar, te gebruiken. Dit is echter niet gratis. Bepaald niet: je kunt de kosten hiervoor opvragen, maar ga uit van enkele duizenden euro’s.

Flink verouderde versie, wat nu?
Mocht je je website al veel te lang niet meer hebben bijgewerkt met de recente updates en upgrades die zijn uitgekomen, dan is de overstap naar de nieuwste versie om toch weer helemaal bij te zijn meestal behoorlijk complex om door te voeren.
Montix kan je site checken op de belangrijkste punten en evt. zelfs een test doorvoeren om te zien of de site zich nog goed zou laten upgraden.

Ben je op zoek naar Typo3 ondersteuning om de juiste beslissingen te kunnen nemen? Of heb je al besloten dat je klaar bent voor de Typo3 upgrades? Neem gerust contact met ons op voor een kennismaking: 053 7503030 of via ons contactformulier.

Typo3 upgrade naar 9.5 of zelfs 10
Heb je een Typo3 installatie die ouder is dan versie 9.5? Dan zul je over moeten stappen naar een nieuwere versie.

Typo3 komt met regelmaat met nieuwe versies, waarbij elke versie zijn “Long Time Stable” ofwel LTS versie kent die ca 3 jaar mee gaat. De komende tijd betekent dat dat veel websites die nog op een oudere versie draaien om moeten naar een nieuwere versie. Liefst doe je dat natuurlijk direct naar de nieuwste en wel versie 10 die in april 2020 uit komt.

Plan van aanpak

Inventariseer welke extensies je nodig hebt en welke daarvan nog gebruikt kunnen worden in de nieuwe versie. Dan ben je ruim op tijd om evt. alternatieven te zoeken of te maken.

Maak een kopie van de gehele website, voer de upgrade volledig door en test de site. Uiteraard weet je door de inventarisatie welke extensies aandacht nodig hebben. Deze kun je nu aanpassen. Als het geheel weer naar behoren functioneert dan kun je deze versie live zetten of je voert de gehele procedure nogmaals in de live site uit, die je dan uiteraard tijdelijk onderbreekt.

Upgrade hulp nodig?

Typo3 is een enorm stabiel en daarom bij een grote groep gebruikers als sinds jaren zeer gewaardeerd cms. Bij upgrades komen er situaties voor waarbij maatwerk uit het verleden moet worden aangepast om met de nieuwe versie te functioneren. Hetzelfde geldt voor sommige extensies. Typo3 is geen licht en eenvoudig cms, maar vraagt specifieke technische kennis. Heb je hier hulp bij nodig dan staan wij uiteraard voor je klaar!

Typo3 Support

Heb je vragen over de Typo3 planning of heb je technische ondersteuning nodig of wil je je hosting laten optimaliseren? Wij helpen je graag verder!

Met trots werken wij o.a. voor

gemeentezevenaar
hollandia
chicken-tonight
esprit-scholen
kips
gemeente-rheden
ponlogistics
secondhomeinvest
holtweijde
huls
stokerij-sculte
gemeente-enschede
gemeente-brummen
thinkwise
zwanenberg
royalhaskoningdhv
gemeente-barneveld
janssendejongbouw

Cases

montix-holtweijde-case

Landgoed de Holtweijde

motorkledingvoordeel-case-montix

Motorkledingvoordeel

janssen-de-jong-case-montix

Restaurant Carlina's

Hulp nodig?

De Supportdesk van Montix helpt je graag verder!

Neem contact op

reCAPTCHA is required.

MEER WETEN OVER