Typo3 upgraden

Méér dan een update!

Typo3 upgraden

Méér dan een update!

Aanpak Typo3 upgrades

Een upgrade betekent dat je gehele website van nieuwe techniek wordt voorzien. Dit is ingrijpend en kan soepel verlopen als het op tijd wordt ingepland.

Een update is geen upgrade

Gedurende de levenscyclus van een Long Time Stable, een LTS, versie van Typo3 komen er regelmatig updates uit om kleine bugs op te lossen en om veiligheidsrisico’s op te lossen.

marko-portret-klein

STRATEGISCH EN TECHNISCH ADVIES

Marko van den berg

Dit zijn vrijwel uitsluitend kleine aanpassingen aan de bestaande code die geen grotere invloed hebben op de werking van de website. Het is uiteraard essentieel dat ook deze updates worden doorgevoerd om een website zo veilig mogelijk maar zeker ook zo optimaal mogelijk presterend te houden.

Hoe kun je een upgrade inplannen

Breng alle onderdelen in kaart
Maak een overzicht van alle onderdelen die bij de upgrade meegenomen moeten worden. Dat begint bij de versie van het Typo3 CMS dat er nu wordt gebruikt. Dan verder goed kijken naar de templates en de daarvoor gebruikte technieken. En uiteraard alle extensies en maatwerk toevoegingen die in de loop van de tijd zijn gedaan.

Kijk naar de planning voor Typo3 en de extensies
Aangezien Typo3 zijn eigen planning duidelijk op tijd publiceert en zich hier al jarenlang behoorlijk scherp aan weet te houden, kunnen aanvullende software-ontwikkelaars hun extensies ook op tijd voorzien van een upgrade. Daarmee sluiten ook deze extensies weer goed aan op de nieuwe techniek.
Bijzonderheid hierbij is dat er in de werking van het cms wijzigingen zitten. Er zijn immers nieuwe onderdelen toegevoegd en verouderde zaken zijn er uit gehaald. Hiermee kan er voor de extensies ook een verschil in functioneren ontstaan. Soms zijn ze ineens helemaal niet meer nodig en soms nog maar ten dele. Of een funcite die in het oude cms nog aanwezig was en die voor jouw website essentieel is, valt ineens weg.
Inventarisatie van alle functionaliteiten is dus noodzakelijk.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

  • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
  • Is alles up-to-date?
  • Is het thema goed geïmplementeerd?
  • Is de site snel genoeg?
  • Is de backup goed geregeld?
  • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

Stem nieuwe extensies af

Een upgrade is een uitgelezen moment om nieuwe wensen qua functionaliteiten mee te nemen. Een upgrade gaat immers sec om de techniek. Dus als je technische aanpassingen wenst dan kun je deze direct meenemen. Dit is in het proces goed in te passen en levert de meest efficiënte inzet van uren.
Dus kijk goed wat er tot nu toe aan functionaliteiten werd en wordt gebruikt en kijk meteen naar de nieuwe wensen. Neem hier de tijd voor: er zijn wellicht enkele mede-redacteuren, marketeers, communicatie medewerkers die nog ideëen hebben liggen. Dit komt vrijwel altijd de gehele website ten goede.
Als je alle gewenste functionaliteiten in kaart hebt kan er worden gekeken wat het cms hiervan al standaard aan boord heeft en welke extensies er verder beschikbaar zijn om deze in te vullen.

Dan nog de templates

Typo3 heeft als één van de weinige cms’en een eigen scripttaal. Deze scripttaal heb je nodig om een template, die gewoonlijk niet veel meer is dan wat html, javascript en css, te integreren in Typo3. Dan pas komt het geheel tot leven. In een template zitten uiteraard alle zaken die het uiterlijk bepalen, maar ook deels functionaliteit. Bijvoorbeeld de werking van knoppen, linken en de responsive versies voor mobiel gebruik.

Een techneut, webprogrammeur met kennis van zaken, kan nu bepalen hoe een en ander er als totaal moet gaan uitzien. Welke onderdelen veranderen er voor hem en hoe kan hij het geheel samenstellen. Hij kan dus het technische ontwerp gaan maken. Met dit ontwerp kan ook een planning worden bepaald voor de gehele upgrade.

De definitieve planning

Naast de technische uitvoering moet er ook rekening worden gehouden met lopende acties en activiteiten. De website wordt eigenlijk even on hold gezet: er mag geen nieuwe content bij worden geplaatst. Gebeurd dit wel dan moet dit evt handmatig later worden overgenomen naar de vernieuwde versie van de website.

En dan: aan de slag. Met als resultaat een enorm consistent proces met steeds de meest actuele versie van de techniek waardoor je site optimaal kan blijven presteren!

Met trots werken wij o.a. voor

gemeentezevenaar
hollandia
chicken-tonight
esprit-scholen
kips
gemeente-rheden
ponlogistics
secondhomeinvest
holtweijde
huls
stokerij-sculte
gemeente-enschede
gemeente-brummen
thinkwise
zwanenberg
royalhaskoningdhv
gemeente-barneveld
janssendejongbouw

Cases

montix-holtweijde-case

Landgoed de Holtweijde

motorkledingvoordeel-case-montix

Motorkledingvoordeel

janssen-de-jong-case-montix

Restaurant Carlina's

Hulp nodig?

De Supportdesk van Montix helpt je graag verder!

Neem contact op

reCAPTCHA is required.

MEER WETEN OVER