22-12-21

Waarom moet ik niet te grote afbeeldingen gebruiken op mijn website?

Als je een website creëert wil je dat deze er zo mooi mogelijk uit gaat zien door je content. Afbeeldingen zorgen vaak voor een verfraaiing van je website. Naast het feit dat afbeeldingen je website een mooiere look geven, versterkt het ook het verhaal die je wil vertellen. Maar hoe voeg je deze afbeeldingen het beste toe aan je website?

Bestandsgrootte

Je kent het vast wel, je wil een afbeelding toevoegen aan je website, maar je krijgt de foutmelding dat je bestand te groot is. De grootte van een bestand is de digitale grootte van je foto. Deze wordt in kilobytes (KB) of in megabytes (MB) weergegeven, 1 megabyte staat gelijk aan 1000 kilobytes. De bestandsgrootte wordt bepaald door 2 factoren: de afmeting en de resolutie.

Afmeting

De afmeting van een afbeelding zijn het aantal pixels langs de breedte en langs de hoogte. Een afbeelding met een breedte van bijvoorbeeld 4000 pixels, is onnodig groot. Vaak is een breedte van maximaal 2400 pixels voldoende om een scherm te vullen. In het geval van een kleinere afbeelding die toegevoegd wordt in een stukje tekst, is vaak een breedte van 400 pixels voldoende. Het is belangrijk om te weten waar je de afbeelding wilt plaatsen, daarna kan je beslissen hoe breed de afbeelding moet zijn. Ons advies is om uit te gaan van de grootste monitoren, WordPress past namelijk zelf de afbeeldingen aan als een website wordt bekeken op een kleinere monitor.

Bij het aanpassen van de breedte van een afbeelding, verandert de hoogte ook automatisch. In het geval dat je liever een andere verhouding hebt, kun je gebruik maken van fotobewerkingsprogramma om de afbeelding gemakkelijk bij te snijden naar jouw wensen.

Resolutie

De definitie van resolutie is het aantal pixels van een afbeelding. Bij resolutie spreken we van pixels per inch, ppi. Des te meer pixels zijn, des te hoger de resolutie is. Dit zorgt voor een scherpe foto, maar ook voor een groter bestand die zwaarder is voor je website. Als je de resolutie verkleint, zal je afbeelding scherpte verliezen. De afmeting van je foto zal dan ook mee veranderen. Echter zal bij het aanpassen van de afmeting, de resolutie niet veranderd worden.

Bestandsgrootte voor jouw website

Als het gaat om de bestandsgrootte van een website, is het belangrijk dat deze zo laag mogelijk is. Een afbeelding die het hele scherm vult, heeft al gauw een breedte hebben van 2000 tot 2400 pixels. De kunst is om de bestandsgrootte niet boven de 500 KB te krijgen. In het geval van grote afbeeldingen is het advies om de bestandsgrootte tussen de 100 en 300 KB te hebben en voor kleinere afbeeldingen onder de 100 KB. Het kan soms lastig zijn om de juiste verhouding te vinden tussen een zo laag mogelijke bestandsgrootte en de kwaliteit van een afbeelding.

.jpg of .png?

Vaak is .jpg, ookwel .jpeg genoemd, geschikt voor een website. .Jpg heeft een kleinere bestandsformaat dan een .png afbeelding en dit is natuurlijk gunstig voor een website.

Als je een foto hebt met erg veel kleuren en het maakt niet veel uit als het bestand wat groter is, dan raden wij aan om voor een .png afbeelding te kiezen. Verder is het bij een .png bestand mogelijk om transparantie te tonen in de afbeelding. Dit is niet het geval als het gaat om een .jpg afbeelding, het transparante gedeelte zal wit kleuren bij het opslaan als een .jpg bestand.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg