24-01-22

Wat is de nieuwste versie van Typo3 en wat is er gewijzigd?

Het CMS Typo3 heeft een strikte planning als het gaat om updates en upgrades. Op 5 oktober 2021 is v11 uitgekomen. Versie 10 is nog te gebruiken tot eind april 2023, na deze datum zal de veiligheid flink stagneren. Wat zijn de verschillen tussen deze twee versies?

Snel en eenvoudig upgradepad

Typo3 had als prioriteit om een eenvoudig upgradepad te implementeren. Dit is gebeurd, waardoor de stap van v9 en v10 naar v11 niet meer zo groot is.

Gebruiksvriendelijkheid

Verder is v11 gebruiksvriendelijker geworden. Er zijn verschillende delen van de backend aangepast. Een voorbeeld hiervan is de list module, je kan nu eenvoudig kolommen selecteren die in de lijst moeten worden weergegeven. De list module heeft nog meer wijzigingen, je kan nu namelijk ook uitgebreide weergave om toegang te krijgen tot andere functies, zoals het bekijken van de wijzigingsgeschiedenis op elementen. In de vorige versies werd dit gedaan door een aanvinken van een selectievakje. Het nadeel hiervan was dat deze dan overal werd toegepast. Bij v11 hebben gebruikers voor elke taal afzonderlijk toegang tot deze secundaire functies.

Toegankelijkheid backend

Typo3 streeft naar een backend die voor iedereen toegankelijk is. Het is dan ook geen verrassing dan versie 11 bijdraagt aan de toegankelijkheid van de backend. De gebruiker kan nu door enkel gebruik te maken van het toetsenbord door het hoofdmodulemenu en het helpmenu navigeren, zonder de muis te gebruiken. Ook is het nu mogelijk om een alt-tag in te stellen voor een aangepaste backend inlogafbeelding. Typo3 geeft een waarschuwing in de deprection logs als de alt-tag niet wordt ingesteld.

Multi-factor authenticatie

Versie 11 maakt het mogelijk om multi-factor authenticatie te gebruiken. Het wordt dan voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen. De multi-factor authenticatie is modern, veilig en gebruiksvriendelijk.

Bijgewerkte systeemvereisten en -afhankelijkheden

Tot slot zijn de minimale systeemvereiste voor de server verhoogd:

PHP 7.4+ (van PHP 7.2–7.4 voor TYPO3 v10 LTS)
Databaseondersteuning (zoals gedefinieerd door Doctrine DBAL)
MySQL 5.7.2 of hoger (8,0 aanbevolen), voorheen was dit MySQL 5.5+
PostgreSQL 9.4 of hoger (9.6+ aanbevolen)
MariaDB 10.2.7 of hoger (10.4+ aanbevolen)
SQL Server 2012 of later
SQLite 3 (zoals gebundeld met PHP)

Updates en upgrades

Typo3 heeft een roadmap waar te zien is wanneer een upgrades en updates uitgevoerd moet worden. Dit geeft een duidelijk overzicht, zodat jij een planning kan maken voor het uitvoeren van deze updates en upgrades. Wil je hier meer over weten of heb je hier hulp bij nodig?

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg