24-06-22

De Typo3 roadmap, waarvoor dient het?

Typo3, voor sommigen een bekend systeem, voor anderen een nieuw systeem. Misschien weet je er al veel van, maar wist je dat Typo3 gebruik maakt van een roadmap? In deze blog vertellen wij je alles over de Typo3 roadmap.

Wat is Typo3?

Typo3 is een bekend CMS-systeem dat veel wordt gebruikt door de grotere websites. Denk hierbij aan overheidsinstellingen en gemeenten. Door het gebruik van plug-ins kan de Typo3 website geheel naar wens worden samengesteld. Dit maakt heel veel meer mogelijk en kan dus zeker voor grotere websites een onderscheidende factor zijn. Typo3 kan de hiërarchie van een website namelijk goed duidelijk maken voor de gebruiker en voor Google. Dit zorgt ervoor dat de website beter vindbaar is en beter scoort op het gebied van SEO. Dit wil echter niet zeggen dat Typo3 websites automatisch beter scoren dan bijvoorbeeld WordPress websites. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt op het gebied van CMS-systeem, zodat je gebruik maakt van een systeem dat bij jouw website past.

Wat is de Typo3 roadmap?

Typo3 maakt gebruik van een roadmap. Deze roadmap heeft als doel om duidelijk te maken wanneer er updates uitkomen en wanneer deze doorgevoerd moeten worden. Wanneer je gebruik maakt van een verouderde versie van Typo3, kan het zo zijn dat sommige functionaliteiten niet meer werken of dat je nieuwe functies misloopt. Dit is natuurlijk erg jammer en kan de score van je website tegenzitten. Ook kun je hierdoor conversies mislopen. Dit je wil je niet en daarom heeft Typo3 een duidelijke roadmap die een duidelijk beeld geeft van de nieuwe en oude versies en tot wanneer je deze kunt gebruiken. De roadmap wordt hieronder getoond.

(Bron: https://typo3.org/cms/roadmap)

In de roadmap is te zien dat het dus mogelijk is om altijd de meest actuele versie van Typo3 te gebruiken, wanneer je goed de roadmap in de gaten houdt en je updates juist plant. Heb je hulp nodig bij de updates en upgrades van Typo3? Wij helpen je graag.

Het kan natuurlijk eens voorkomen dat je niet direct de nieuwe versie van Typo3 bezit. Dit betekent niet dat je website direct niet meer werkt. In de oranje periode kun je nog prima de oude versie gebruiken. Wel moet je natuurlijk regelmatig onderhoud uitvoeren om de kwaliteit van de website te waarborgen en eventuele problemen op te lossen.

Typo3 Versie 12 LTS

TYPO3 heeft onlangs Versie 12 uitgebracht, wat een belangrijke mijlpaal markeert. Deze nieuwe versie is een Long-Term Support (LTS) release, wat betekent dat het gedurende minstens 3 jaar veiligheidsupdates zal ontvangen. Het ontwikkelteam, bestaande uit ongeveer 140 ontwikkelaars, heeft bijgedragen aan het creëren van deze versie met meer dan 216 kleine en grote features.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste hoogtepunten en kenmerken van deze release.

Backend

De backend-interface is vernieuwd en heeft een modernere uitstraling. Over het algemeen is de gebruikersinterface opgeruimder en overzichtelijker geworden.

De paginamodule is vereenvoudigd en geoptimaliseerd voor een betere leesbaarheid. Het beheren van bestanden is nu toegankelijker met de nieuwe weergave en het slepen van bestanden. Bovendien worden zoekresultaten tijdens het typen direct weergegeven, waardoor het gemakkelijker wordt om de gewenste informatie snel te vinden.

Leveranciers en integrators zullen blij zijn met de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden van de backend. Of het nu gaat om actieknoppen in de bestandslijst, vereenvoudigde instellingen voor gebruikersbeheer en rechten of opgefriste backend-modules.

Wijzigingen voor ontwikkelaars

Softwareontwikkelaars zullen enthousiast zijn over de nieuwe functies die deze TYPO3-release met zich meebrengt.

  • In de eerste plaats vereist TYPO3 nu minimaal PHP-versie 8.1. Bovendien ondersteunt TYPO3 v12 LTS de nieuwste PHP-release, versie 8.2, waardoor betere prestaties mogelijk zijn.
  • Externe bibliotheken en afhankelijke pakketten zijn indien mogelijk geüpgraded naar de nieuwste versies.
  • Er zijn nieuwe methoden geïntroduceerd in TYPO3 v12 LTS om “magic functions” te ondersteunen, wat bekend is bij ervaren TYPO3-ontwikkelaars. Deze functies bepalen hun concrete implementatie tijdens runtime en maken deel uit van het intelligente Extbase-framework.

Internationalisering

Eén van de sterke punten van TYPO3 is altijd de internationalisering geweest. De meertalige mogelijkheden van TYPO3 maakt het CMS een goede en eenvoudige oplossing voor meertalige websites.

Voor meertalige websites is het nu mogelijk om een fallback-keten te configureren, genaamd “overlays in gemengde modus”. Als een vertaling van een pagina of inhoudselement nog niet beschikbaar is, zal het systeem automatisch teruggrijpen naar inhoud in een andere taal.

Het opzetten van een nieuwe taal is nu snel en eenvoudig dankzij de configuratie-instellingen in TYPO3 v12 LTS, waarmee met één klik een nieuwe websitetaal kan worden gemaakt. Zelfs de backend-interface heeft verbeteringen gekregen, waardoor talen zoals Arabisch nu van rechts naar links kunnen worden weergegeven.

Veiligheid

Veiligheid en stabiliteit staan hoog op de prioriteitenlijst van TYPO3. In TYPO3 v12 LTS zijn verschillende moderne technieken geïmplementeerd om de beveiliging van het systeem te versterken.

Een voorbeeld hiervan is de introductie van Content Security Policies (CSP) in TYPO3, waarmee beveiligingsproblemen die vaak voorkomen, worden aangepakt. Deze toegevoegde beveiligingslaag detecteert en vermindert bepaalde aanvallen.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg