03-01-22

Wat is de cloud en wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is de Cloud?

Door bedrijven én particulieren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van opslag in de Cloud. Maar wat is de Cloud precies en wat kun je er allemaal mee? Dat leggen we je graag uit!

Cloudopslag

Dit is een onderdeel van hosting. Alle bestanden en gegevens die je privé en/of bedrijfsmatig online gebruikt moeten ergens worden opgeslagen. Vroeger werd dit opgeslagen op de lokale opslag van digitale apparaten, wat er voor zorgde dat deze opslag snel vol raakte. De cloud is hier een goede oplossing voor.

Cloudopslag is een online opslagsysteem waar bestanden, gegevens en software kunnen worden opgeslagen. Dit online opslagsysteem wordt beheerd door een externe derde partij die vaak meerdere data servers onder zich heeft. De bestanden worden door de klant opgeslagen op deze externe servers en kunnen overal ter wereld worden geopend. De cloud is dus een vervanger voor de lokale opslag van de computer of een ander digitaal apparaat. Beperkte opslagruimte is vaak gratis en wanneer je meer opslagruimte wilt is dit tegen betaling.

De bestanden die je op de Cloud kunt opslaan zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, films, documenten of softwares die je kunt installeren op je laptop. Alles wat je normaal kunt opslaan op je laptop, computer of smartphone, kun je ook in de cloud opslaan.

Verschillende soorten cloud

Er zijn verschillende bekende bedrijven die een cloud omgeving aanbieden. De bekendste hiervan zijn OneDrive (Microsoft), Dropbox, Google Drive (Google) en iCloud (Apple). Elke cloud omgeving heeft zijn eigen eigenschappen en services. Het is daarom ook zeker mogelijk om meerdere clouddiensten door elkaar te gebruiken!

Voordelen cloud

De cloud heeft veel voordelen ten opzichte van lokale opslag. We hebben er een paar op een rijtje gezet:

• Doordat bestanden en gegevens niet op je eigen computer of laptop worden opgeslagen, raakt de lokale opslag niet meer overvol.
  • Bij onverwachte gebeurtenissen zoals een gecrashte laptop, inbraak of brand staan je gegevens en bestanden veilig in de cloud.
  • Je hebt overal ter wereld toegang tot je bestanden.
    Cloudopslag kan ook worden gebruikt als een online back-up van je computer of laptop.
  • Meerdere gebruikers kunnen inloggen bij dezelfde cloud waardoor er meerdere personen bij de bestanden kunnen. Dit kan erg handig zijn voor bedrijven.

Zorg wel altijd voor een goede beveiliging op uw computer of laptop en zorg voor een goed wachtwoord voor de clouddiensten. U wilt niet dat onbevoegden zomaar bij jouw bestanden kunnen!

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg