In de loop van de afgelopen jaren is hier een verschil ingeslopen. Waar je ooit alles kon scharen onder de term “online marketing” is dit tegenwoordig meer de term voor dat deel van de digital marketing dat zich bezig houdt met de betaalde advertenties online.
Wat is een customer journey en wat is het belang hiervan?
Als website-eigenaar is het belangrijk om te kunnen voorspellen welke stappen klanten en potentiële klanten zullen nemen, zodat je ze kan helpen bij hun keuzes. Maar hoe pak je dit aan en hoe voer je dit op een efficiënte manier uit?
Wat betekent customer journey?
De customer journey is een proces waarin de klantreis wordt weergegeven. Deze reis begint bij de oriëntatie en eindigt met de aankoop. Een klant krijgt te maken met verschillende contactmomenten voordat hij/zij een product aanschaft of een dienst afneemt. Deze contactmomenten staan ook wel bekend als touchpoints. De touchpoints prikkelen één van de zintuigen van de klant. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een online advertentie of het horen van een positieve review van een product. Er zijn vijf verschillende fases en elk touchpoint focust zich op een andere fase in de customer journey.

Fasen customer journey
- Oriëntatie: het begint allemaal bij een persoon die een probleem heeft en op zoek gaat naar een oplossing. Vaak gebeurt dit via zoekmachines zoals Google. Als je als bedrijf hoog staat in de zoekresultaten, dan is de kans groot dat jouw bedrijf mee gaat in de volgende fase van de customer journey.
- Afweging: de potentiële klant is begonnen met het zoeken naar een oplossing voor het probleem, maar welk bedrijf biedt de beste oplossing? In deze fase zal de potentiële klant de verschillende bedrijven vergelijken. Het is dan belangrijk dat je als bedrijf goed verwoord waarom jij de beste oplossing biedt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van reviews.
- Aankoop: Gefeliciteerd, je hebt de vorige fase overleefd en dat betekent dat je als beste uit de test bent gekomen. De potentiële klant heeft een aankoop gedaan en dat betekent dat je er een nieuwe klant bij hebt. Zorg voor een eenvoudig aankoopproces met zo min mogelijk obstakels. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een snellere website in te zetten of door gebruik te maken van een chatservice.
- Gebruik: in deze fase heeft de klant het product ontvangen en wordt deze gebruikt door de klant. Het is nu belangrijk om een relatie uit te bouwen met je nieuwe klant. Is je nieuwe klant tevreden met het product? Zo ja, dan is de kans groot dat hij/zij jouw product aanraadt bij anderen of vaker het product zal aanschaffen.
- Loyaliteit: dit is de laatste fase in de customer journey. In deze fase is het de zaak om informatie te winnen uit de klant. Vraag naar zijn/haar ervaringen tijdens de klantreis en vergeet niet om de klanten te belonen bij het verschaffen van waardevolle informatie.
Belang customer journey
Bij het visueel in kaart brengen van je relatie met de klant, wordt het inzichtelijk op welke klantbehoeften je kunt inspelen. Maak gebruik van elk contactmoment die de klant heeft met je bedrijf of merk. Dit kan fungeren als fundament voor een nieuwe strategische aanpak. Bij het gebruik van een customer journey, kan je goed monitoren waar verbeteringen van de klantbeleving mogelijk zijn. Als je eenmaal begrijpt welke tone of voice, design of ongevraagde actie je potentiële klant naar de volgende fase brengt, dan ontwikkel je de klantreis van jouw bedrijf.
Ons werk
Waar we trots op zijn:
Kips
Chicken Tonight
Pon Logistics
Meer over webdevelopment
Elementor minder geschikt als pagebuilder, waarom?
Deze vraag is snel beantwoord: Elementor is altijd een onderdeel dat wordt geïntegreerd met een thema. D.w.z. net zoals alle andere thema’s die voor WP verkrijgbaar zijn ben je afhankelijk van de doorontwikkeling van dit thema.
Voor welk type webshop is WooCommerce geschikt?
Dat WooCoommerce een veelgebruikt webshop systeem is wist je wellicht al, maar voor welk type webshop is WooCommerce precies geschikt? In deze blog nemen wij je graag mee op dit gebied.

Rana Güney
Tel: +31 (0)53 750 30 30
E-mail: support@montix.nl