Populariteit van CMS'en

WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal

Volgens Google Trends

Google Trends geeft een mooi inzicht in de populariteit van de diverse cms systemen in de loop van de tijd: sinds 2004.

Populariteit WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal sinds 2004 in Nederland

Populariteit WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal sinds 2004 in Nederland

 

 

 

 

 

 

Wat valt op in deze grafiek:
  • Joomla is vrijwel even populair is geweest als WordPress
  • WordPress valt langzaam aan alweer iets terug
  • Typo3 heeft een veel lagere maar constante belangstelling
  • Drupal heeft z’n hoogtepunt enkele jaren geleden gehad

Goed om te weten:
de stijle curve aan het begin van Joomla komt doordat dit systeem is voortgekomen uit Mambo. Door een verschil in inzicht ontstond er een aftakking waarbij Joomla open source is gebleven en Mambo op een ietwat halfslachtige wijze een commercieel systeem werd met licentiekosten. Zoals zo vaak zijn hierdoor vele ontwikkelaars, die zich in hun vrijheid beperkt zagen, afgehaakt. Daaruit is Joomla ontstaan en dit systeem is tot op de dag van vandaag springlevend. Zij het met dusdanige beperkingen in het gebruik waardoor andere systemen sterk de voorkeur genieten. Binnenkort volgt echter versie 4.0 en een nieuwe versie geeft weer nieuwe kansen op een volledige revival van dit systeem waarop nog vele websites draaien!

VirtueMart

Als webshop systeem doet Virtuemart al jaren dienst als betrouwbaar e-commerce systeem op basis van Joomla. Door onenigheid tussen de ontwikkelaars van Joomla en VirtueMart en de daardoor ontstane haperingen in afstemming van nieuwe ontwikkelingen, heeft dit systeem helaas flinke deuken opgelopen. Het heeft menig webshop aardig wat kunst en vliegwerk gekost om overeind te blijven.
Vanuit deze kennis mag je verwachten dat het daarom juist een groot voordeel voor WooCommerce is dat het van dezelfde eigenaar is als WordPress, waar het op baseert.

Ter vergelijking: Duitsland
Populariteit WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal sinds 2004 in Duitsland

Populariteit WordPress, Joomla, Typo3 en Drupal sinds 2004 in Duitsland

 

 

 

 

 

 

Opvallend verschil met de grafiek voor Nederland: 
Typo3 scoort in Duitsland nog vele malen hoger dan in Nederland. Daar heeft dit cms al jaren een veel meer prominente plek in weten te nemen.

Verder lijken de grafieken aardig op elkaar.

Goed om te weten deel 2:

Het e-commerce systeem WooCommerce is gebaseerd op WordPress. Hierin zie je dat sinds zijn ontstaan in 2011 een vrij stijle curve is te zien en dat deze nog steeds groeiende is. Als je ziet hoeveel websites er op dit moment op basis van WordPress zijn of worden gemaakt, dan geeft dit aan hoe groot het extra potentieel van dit webshop systeem is. Bekendheid en populariteit betekenen namelijk 2 dingen:

  1. Er zijn vele ontwikkelaars die hieraan willen werken. Het systeem groeit sneller dan welk ander systeem ook
  2. Er zijn velen die bekend raken met het beheer. Door het delen van deze kennis groeit de kwaliteit van de websites.
Interpretatie van de cijfers

De cijfers laten het totale zoekvolume op deze term zien. Dus zowel ontwikkelaars, gebruikers en iedereen die om welke reden dan ook op deze term zoekt wordt meegenomen in de meting. Het is dus niet zo dat dit tevens weergeeft hoevaak een cms daadwerkelijk is gebruikt.

Sta je ook voor de keuze van het voor jou meest geschikte cms?
Houd dan 2 punten goed in de gaten: een website is een proces. Een proces dat jaren doorloopt. Naast de keuze van het cms is het dus belangrijk om een websitebouwer te vinden waarmee je dit proces in gaat.

Must read over WordPress

WordPress en Woocommerce support

Voor je Woocommerce webshop heb je support nodig voor diverse soorten vragen, zoals: techniek, seo-vragen, vragen omtrent hosting, vragen omtrent het betaalsysteem of de werking van Woocommerce in het algemeen.

Lees meer

Joomla naar WordPress migratie

Van Joomla naar WordPress: van het stenen tijdperk naar 2017!
Waar Joomla niet eens zo heel lang geleden een uitstekend en actueel cms was, is het door tegenstrijdigheden in de ontwikkeling ervan niet voldoende bijgebleven om nog echt lekker te werken.

Lees meer

Cases:

Jouw vraag:

reCAPTCHA is required.