01-02-22

Hoe implementeer ik SEO voor Typo3?

SEO is de laatste jaren een belangrijk aspect geworden in de online wereld. Het is natuurlijk erg belangrijk om bezoekers naar je website te trekken en daar speelt SEO een grote rol in. Hoe werkt SEO voor Typo3 websites?

Definitie SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het doel van SEO is om jouw website te verbeteren zodat deze hoger in de zoekresultaten wordt getoond van een zoekmachine, bijvoorbeeld Google. SEO draagt bij aan het organische verkeer dat op jouw website komt.

SEO voor Typo3

Typo3 kent vele (gratis) extensies waarmee de standaardconfiguratie van Typo3 kan worden gebreid. Voor SEO zijn dit belangrijke tools:

1. Scriptmerger

Een snellere website draagt bij aan je vindbaarheid op Google. Er moeten zo weinig mogelijk hindernissen zijn bij het inladen van een pagina. Door het samenvoegen van je css en javascript, minimaliseert deze extensie de http requests. Dit bevordert de snelheid van een website en dus ook de SEO.

2. Basic SEO Features

Deze extensie, seo_basics, is een soort bundel van een aantal onderstaande extensies. De paginatitels en meta beschrijvingen, zoals deze in Google worden getoond, worden overzichtelijk weergegeven.

3. SEO voor afbeeldingen

Naast tekst, spelen afbeeldingen ook een grote rol in de zoekmachine optimalisatie. Je kan natuurlijk gebruiken maken van ALT- en TITLE tags, maar er is ook een mogelijkheid voor het opnemen van zoekwoorden in bestandsnamen. Bestandsnamen worden onleesbaar bij het dynamisch genereren van afbeeldingen door Typo3. Je kan dan gebruik maken van de extensie ‘fl_realurl_image’. Deze extensie zorgt ervoor dat de bestandsnamen van afbeeldingen weer leesbaar worden.

4. Sitemap

Zoekrobots doorzoeken het hele internet naar nieuwe pagina’s. Als je dan besluit om niets te doen en wachten tot de zoekrobots bij jou langskomen, bevordert dat niet de SEO van jouw website. Met de extensie ‘google_sitemap’ laat je aan Google weten dat je website bestaat en wat de actuele structuur is. Dit zorgt ervoor dat de zoekrobots doelgericht langskomen bij jouw website.

5. Paginatitels

Paginatitels zijn één van de belangrijkste criteria voor het ranken van zoekresultaten. Bij Typo3 wordt standaard de ‘title-tag’ als paginatitel gebruikt. De extensie ‘browser_page_title’ kan gebruikt worden voor het instellen van een andere paginatitel.

Het is belangrijk dat een paginatitel ongeveer 6 tot 8 woorden heeft. Meer woorden zal Google niet tonen. Het doel van een paginatitel is dat een bezoeker de pagina aanklikt.

6. Content

Alle extensies die hierboven zijn beschreven helpen voor de vindbaarheid op zoekmachines, maar uiteindelijk gaat het erom dat een pagina relevant en interessant is voor een bezoeker. Kruip in de huid van je bezoeker: wat verwacht hij/zij van deze pagina? Ook is het van belang dat het zoekbegrip past bij de inhoud van de pagina. Neem deze elementen allemaal mee bij het schrijven van je content.

Extensies updaten

Extensies moeten eens in de zoveel tijd geupdate worden om goed te kunnen werken, ook maatwerk plugins. Indien dit niet gedaan wordt, zal dat gevolgen hebben op de vindbaarheid van jouw website.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg