01-06-19

Digitale toegankelijkheid

Maak je site bereikbaar voor meer mensen

Hoe toegankelijk is jouw website voor iemand met een beperking

Heb je weleens nagedacht hoeveel mensen een beperking hebben die van invloed is op het bezoeken van een website? Dit noem je de digitale toegankelijkheid van jouw website.

Hoe is het gesteld met de digitale toegankelijkheid van jouw website? Heb je rekening gehouden met oa:

  • Contrast
  • Automatisch voorlezen van de website
  • Kleurgebruik?

Wist je dat:

  • De kleur oranje het moeilijkst te onderscheiden is?
  • ca. 8% van de mannen kleurenblind is?
  • Velen het icon voor het hamburgermenu pas herkennen als er “menu” naast staat?

Is digitale toegankelijkheid simpel te realiseren voor een bestaande website?
Het antwoord hierop kan kort zijn: nee. Zeker niet zelfs. Daarvoor zijn er teveel onderdelen die hierop van toepassing zijn.

Specifiek voor de (semi-) overheid

Per september 2020 dient elke website van de overheid te voldoen aan de richtlijnen digitale toegankelijkheid. Vanaf september 2019 moeten alle nieuwe websites hier reeds aan voldoen en per juni 2021 ook alle mobiele apps. Zie hiervoor de tijdlijn wet-en regelgeving.
Hiervoor zijn twee zaken essentieel:

  • Je site dient te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.1, niveau A en AA.
  • Je dient de toegankelijkheidsverklaring op je website te publiceren. Hierin staat oa wat er door de organisatie aan is gedaan om de website toegankelijk te maken.

Voor elke website

Als 8% van de mannen kleurenblind is, een groot aantal mensen het voor mobiele varianten van een website gebruikelijke hamburgermenu niet begrijpen, veel mensen teksten in of op oranje of anderszins laag-contrast teksten niet kunnen lezen: dan houd je dus een groot aantal van je bezoekers, max. 20% is veel!, bij de voordeur tegen.

Dus hoe abstract “digitale toegankelijkheid”  voor velen ook klinkt, eigenlijk zou iedereen hierin zijn afwegingen voor de toegankelijkheid moeten maken vanaf de bouw van een website.

Verdere optimalisatie voor toegankelijkheid:

  • Snelheid van de site
  • Actueel zijn
  • Volledige info leveren
  • Makkelijke structuur van je website hanteren (niet alleen goed voor zoekmachines!)

De uitdaging: aantrekkelijk versus toegankelijk

Als je alle adviezen voor de digitale toegankelijkheid volgt, dan krijg je zeer onaantrekkelijke websites. Deze voldoen dan dus volledig aan de richtlijnen, maar missen de essentie die veel websites hebben: content aantrekkelijk presenteren voor de bezoeker zodat deze betrokken raakt.

Check-up

Laat je WooCommerce installatie controleren:

  • Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
  • Is alles up-to-date?
  • Is het thema goed geïmplementeerd?
  • Is de site snel genoeg?
  • Is de backup goed geregeld?
  • Is de shop SEO-technisch goed ingericht?

De uitdaging bestaat dus daaruit om de afwegingen te maken welke onderdelen van de richtlijnen voor jouw website en bezoekers nuttig zijn. Er zijn uiteraard opties om een website dubbel te presenteren, om technieken als AMP of PWA in te zetten om hiervoor aangepast versies te leveren. Welke variant voor jou het beste is zul je zorgvuldig moeten afwegen.

Gaat het om een (semi-) overheidswebsite dan heb je vanaf 2020 geen keuze meer. Je dient simpelweg te voldoen aan de richtlijnen voor de toegankelijkheid met elke website. Het is jammer dat er geen ruimte is om te kijken wat er wel-en niet nuttig is voor de betreffende website, maar in het algemeen geldt wel dat je op deze manier zeker weet dat de informatie voor een zo groot mogelijke groep mensen toegankelijk is.

Vragen om kritiek!

Belangrijkste input levert jouw doelgroep zelf. Je kunt mensen uitnodigen betrekken bij de samenstelling van jouw website. Aan de hand van hun opmerkingen kun je verdergaande maatregelen nemen. Daarmee wordt het bereik van je website groter en je maakt het leven van een groot aantal mensen makkelijker.

Site aanpassen of nieuwe site opbouwen?

Ben je op zoek naar ondersteuning om de juiste aanpak boven tafel te krijgen of om de juiste beslissingen te kunnen nemen op het gebied van web creatie? Neem gerust contact op voor een afspraak: 053 7503030 of via info@montix.nl

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg