Een funnel, ook wel bekend als een verkoopfunnel of aankoopproces, is een visuele weergave van de verschillende stappen die klanten doorlopen voordat ze een product of dienst kopen. Het is een hulpmiddel om de customer journey in kaart te brengen en om te zien waar mensen afhaken in het aankoopproces. Door een funnel samen te stellen, kun je inzicht krijgen in waar verbeterpunten liggen en hoe je het aankoopproces voor je klanten kunt verbeteren. Een funnel maken is dus een belangrijk onderdeel van de digital marketing.
Er zijn verschillende manieren om een funnel samen te stellen, afhankelijk van het type product of dienst dat je aanbiedt en de doelen die je wilt bereiken. In dit artikel geven we enkele tips om een funnel samen te stellen.
Bepaal je doelen
Voordat je een funnel samenstelt, is het belangrijk om je doelen te bepalen. Wat wil je bereiken met je funnel? Wil je bijvoorbeeld het aantal leads verhogen, het aantal verkoopgesprekken verhogen of het aantal aankopen verhogen? Door je doelen te bepalen, kun je gerichter werken en weet je waar je naartoe wilt met je funnel.
Bepaal de verschillende stappen in het aankoopproces
Nadat je je doelen hebt bepaald, kun je de verschillende stappen in het aankoopproces bepalen. Dit zijn de stappen die klanten doorlopen voordat ze een aankoop doen. Deze stappen kunnen variëren afhankelijk van het type product of dienst dat je aanbiedt, maar een veelgebruikte indeling is: bewustwording, overweging en aankoop.
Bewustwording: In deze fase wordt de klant zich bewust van het bestaan van het product of de dienst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van advertenties, sociale media of content marketing.
Overweging: In deze fase vergelijkt de klant verschillende producten of diensten en overweegt hij of hij het product of de dienst gaat kopen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het lezen van reviews, het vragen om advies of het zoeken naar aanbiedingen.
Aankoop: In deze fase maakt de klant de aankoop en wordt het product of de dienst afgerekend.
Maak gebruik van marketing automation tools
Om het aankoopproces te vergemakkelijken en om ervoor te zorgen dat klanten doorgaan naar de volgende stap in de funnel, kun je gebruikmaken van marketing automation tools. Dit zijn softwareprogramma’s die het proces van leadgeneratie, leadkwalificatie en leadconversie automatiseren. Met behulp van deze tools kun je bijvoorbeeld automatische e-mails versturen naar leads die zich hebben aangemeld voor je nieuwsbrief of aanbiedingen doen aan mensen die bepaalde producten hebben bekeken op je website.
Analyseer en pas je funnel aan
Een funnel is nooit af en het is belangrijk om regelmatig te analyseren hoe het proces verloopt. Door middel van web analytics tools kun je bijvoorbeeld zien hoeveel mensen de verschillende stappen in de funnel doorlopen en waar mensen afhaken. Op basis hiervan kun je je funnel aanpassen en verbeterpunten aanpakken.
Maak gebruik van A/B-testen
Om te bepalen wat het beste werkt in je funnel, kun je gebruikmaken van A/B-testen. Dit zijn testen waarbij je twee versies van een element in je funnel vergelijkt, bijvoorbeeld twee verschillende landingspagina’s of e-mail campagnes. Door middel van A/B-testen kun je zien wat het beste werkt en op basis hiervan je funnel aanpassen.
In samenvatting is een funnel een visuele weergave van het aankoopproces van klanten en kan je helpen bij je Digital marketing. Door een funnel samen te stellen, kun je inzicht krijgen in waar verbeterpunten liggen en hoe je het aankoopproces voor je klanten kunt verbeteren. Door je doelen te bepalen, de verschillende stappen in het aankoopproces te bepalen, gebruik te maken van marketing automation tools en regelmatig je funnel te analyseren en aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je funnel doeltreffend is en je doelen behaalt.