Wat betekent SEM?

Als je een website hebt, wil je dat deze natuurlijk druk bezocht wordt. Een bekende en effectieve methode om dit te bereiken, is door hoog in Google te staan. De meeste Google gebruikers bekijken vaak alleen de eerste pagina van de zoekresultaten. De hoogste vier of vijf worden het meest bekeken. Om hoog in Google te komen staan, zou je gebruik kunnen maken van SEM, maar wat is SEM eigenlijk?

Definitie SEM

SEM staat voor Search Engine Marketing. Als je dit vertaald naar het Nederlands, betekent het zoekmachinemarketing. SEM is een onderdeel van digital marketing.

SEM bestaat uit twee onafhankelijke componenten: SEO en SEA. Deze twee begrippen worden vaak in één adem genoemd, maar er zijn wel verschillen tussen de begrippen.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimalisation, ook wel zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Als je gebruik maakt van SEO, dan ben je bezig met het optimaliseren van je pagina’s zodat deze hoger in de zoekresultaten komen te staan. Dit kan je doen door bijvoorbeeld kwalitatief goede teksten te plaatsen op je pagina’s. Ook is linkbuilding een belangrijke onderdeel als je hoog in de zoekresultaten wilt staan. SEO is voornamelijk op langer termijn effectief.

SEO is een vorm van organisch verkeer, dat betekent dat je er niet direct voor betaald. Indien je SEO uitbesteed, is het natuurlijk niet gratis, maar met enige kennis zou je het ook zelf kunnen doen.

SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising. Met SEA trek je nieuwe bezoekers aan door gebruik te maken van advertenties binnen een zoekmachine. Je betaalt dan per klik en de kosten kunnen daardoor hoog oplopen. Google werkt namelijk met een veilingsysteem dus de kosten zijn variabel. Indien er meer concurrenten zijn, kunnen de kosten per klik snel stijgen.

Een voordeel van SEA is dat je niet hoeft te wachten tot je bovenaan staat in een zoekmachine. Je betaalt namelijk voor de eerste plek en staat meteen bovenaan. Een nadeel zijn de hoge kosten. Indien je voor een langere tijd gebruik maakt van SEA kunnen de kosten erg oplopen. Dat is vaak ook te danken aan het veilingsysteem. Dit onderdeel van SEM is voornamelijk bedoelt voor op kort termijn.

 

Ons werk

Waar we trots op zijn:

Kips

Chicken Tonight

Pon Logistics

WebDevelopment

WooCommerce versus Shopify

Je wilt een nieuwe webshop bouwen voor jouw bedrijf. Er zijn veel verschillende content management systemen die jij hiervoor zou kunnen gebruiken. Maar hoe kun jij de beste kiezen, die past bij jouw bedrijf?

Lees meer

Jouw merk versterken met SEO

Een sterk merk is essentieel voor succes in de moderne zakelijke wereld. Het opbouwen van merkbekendheid en autoriteit kan een uitdaging zijn in een steeds drukker wordend online landschap. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan helpen bij het versterken van jouw merk en het vergroten van jouw online aanwezigheid.

Lees meer
marko-portret-klein

Rana Güney

Tel: +31 (0)53 750 30 30
E-mail: support@montix.nl

Blog formulier