Nieuwe website
Een Website Sneller Indexeren in Google
Staat jouw nieuwe website online
Dan wil je deze natuurlijk goed laten indexeren!
Als je voor jouw bedrijf een nieuwe website hebt laten maken, dan wil je dat deze goed wordt geïndexeerd. Gebeurt dit niet, dan zal jouw website niet tevoorschijn komen in de zoekmachine van Google en kunnen klanten je dus niet vinden. Zelfs met veel aandacht aan SEO, kun je dit niet zomaar oplossen. Zorg dat jouw website zichtbaar wordt voor potentiële klanten. Lees hier hoe je je website sneller laat indexeren in Google.
Hoe werkt het proces van indexeren?
Google ‘crawlt’ het web op zoek naar nieuwe content om te laten zien aan zoekers. Vinden ze jouw website? Dan indexeren ze jouw pagina’s in hun database. Voor dit proces gebruikt Google bots. Het kan echter even duren eer ze jouw website vinden.
Wil je dat jouw website sneller gevonden wordt door bots? Lees dan onze 7 manieren om jouw website sneller te laten indexeren door Google.
1. Aanmelden bij Google Search Console
Een van de makkelijkste manieren om jouw website te laten indexeren is door jouw site aan te melden bij Google Search Console.
Je zorgt dat je website in Google Search Console komt te staan. Je zal een code in jouw website moeten zetten als verificatie. Is het aanmelden gelukt? Dan gaan we kijken naar de indexering.
Navigeer naar ‘URL inspectie’ en voer jouw website in. Het beste is om jouw website in te voeren zonder extra achtervoegsels, bijvoorbeeld alleen: www.montix.nl. Nu nodig je Google als het ware uit om jouw website te indexeren.
Als je later wilt controleren of dit gelukt is, dan kan je de bovenstaande stappen opnieuw uitvoeren. Dan kun je zien of het proces gelukt is.
Check-up
Laat je WooCommerce installatie controleren:
- Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
- Is alles up-to-date?
- Is het thema goed geïmplementeerd?
- Is de site snel genoeg?
- Is de backup goed geregeld?
- Is de shop SEO-technisch goed ingericht?
2. XML-Sitemap in Google Search Console
Als je nu toch in Google Search Console zit, dan kun je gelijk alle pagina’s van jouw website laten indexeren. Zo hoeft de Google bot niet te zoeken naar jouw pagina’s, maar nodig je hem uit om gelijk alles te indexeren.
Een XML-Sitemap kun je uit je website halen. Een handige manier is via SEO Yoast (een SEO plugin) die automatisch een XML-Sitemap voor je maakt. Binnen SEO Yoast, navigeer naar features en zoek ‘XML-Sitemaps’. Zorg dat deze optie aanstaat. Klik vervolgens om het vraagteken en ‘See the XML-Sitemap’. Kopieer de XML-Sitemap URL’s die vervolgens tevoorschijn komen.
Als je je XML-Sitemap bij de hand hebt, gaan we nu weer terug naar Google Search Console. In het linkermenu zul je onder ‘index’ een item zien genaamd ‘Sitemaps’. Voeg hier de Sitemap URL’s toe van jouw website.
Vervolgens geeft Google Search Console de status van de indexering in. Let op dat er hier ook fouten aangegeven kunnen worden. Ook zie je hier hoeveel pagina’s er succesvol geïndexeerd zijn.
3. Blokkeringen in Robot.txt bestand
Zie je in Google Search Console dat niet al jouw pagina’s worden geïndexeerd? Dan kan het zijn dat er een blokkering staat in het Robot.txt bestand van jouw website.
Om jouw Robot.txt bestand te zien kun je een Robot.txt tester gebruiken van Google Search Console.
Er zijn twee blokkeringen waar je op moet letten:
Als een van deze codes in jouw robot.txt staan, dan wordt er niet geïndexeerd. Om dit op te lossen kun je simpelweg dit stukje code uit jouw robot.txt bestand verwijderen.
Let op: in het voorbeeld hierboven worden er nul pagina’s geïndexeerd, maar het kan zijn dat er slechts een paar pagina’s geblokkeerd worden. Dan zul je het volgende zien: Disallow: /belangrijke-pagina.html.
4. No Index Metatags verwijderen
Naast het Robot.txt bestand is het ook mogelijk dat indexering wordt geblokkeerd door metatags op jouw website. Deze zijn dan bijvoorbeeld in decode van een pagina gezet om te voorkomen dat deze geïndexeerd wordt.
Wil je dus dat er wel geïndexeerd wordt? Verwijder dan deze code van de website. Een voorbeeld van decode:
5. Zorg voor veel interne en externe links
Omdat bots het web crawlen, vindt Google nieuwe content als een pagina doorverwijst naar een andere pagina of website. Met veel interne en externe links verwijs je als het ware een bot door naar de volgende pagina.
Heb je dus een pagina zonder inkomende links? Dan zal het lastig worden voor een Googlebot om deze te vinden.
Wanneer je links toevoegt aan een bestaande pagina, dan kun je ervoor zorgen dat een Googlebot deze opnieuw indexeert. Doe een URL inspectie en klik naast ‘pagina gewijzigd?’ op ‘indexering aanvragen. Een alternatief is om de sitemaps opnieuw te uploaden.
6. Waardevolle en unieke pagina’s
Heb je alle technische fouten eruit gewerkt, maar ben je nog niet zeker over jouw indexering? Dan is er nog iets om in de gaten te houden: kwaliteit.
Bij indexeringen kijkt Google naar de waarde van jouw pagina. Is jouw pagina interessant? Staan er genoeg woorden op? Krijgt de zoeker goede waarde als zij op deze pagina klikken?
Heb je namelijk een lage kwaliteit pagina, dan is de kans kleiner dat jouw pagina geïndexeerd gaat worden.
7. Pagina’s met lage waarde? Blokkeer ze
Als je op jouw website veel lage kwaliteit pagina’s hebt, dan schaadt dit de reputatie van jouw website bij bots. Wanneer ze te veel tijd verspillen bij het indexeren van pagina’s met een lage waarde, dan gaat dit ten koste van de pagina’s met hoge waarde. Ze zullen deze dan misschien niet indexeren.
Heeft jouw website meer dan een paar honderd pagina’s, dan kan dit veel uitmaken. Zorg dat de pagina’s met hoge waarde prioriteit krijgen.
Hulp nodig bij lancering van jouw website?
Heb jij jouw website klaar en wil je deze lanceren en indexeren, maar wil je dit liever niet zelf doen? Dan kunnen wij jou helpen. Als full service internetbureau helpen wij bedrijven bij zaken zoals hosting, online marketing, support en meer.
Wij zorgen dat jouw website goed gevonden wordt. Niet alleen met SEO, maar ook met online adverteren, Social Media, en nog veel meer. Bekijk wat wij voor jou kunnen doen als fullservice internetbureau!
Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?
Blog formulier
Contact informatie
Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede
Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30