14-03-22

Typo3 en het opzetten van een intranet

Het cms Typo3 dat voor grotere (vaak corporate genoemd) websites gebruikt wordt is ook ideaal om een intranet mee op te zetten.

ALTERNATIEVEN VOOR EEN INTRANET

Andere tooling zoals Microsoft Sharepoint kan dit binnen een groep gebruikers uitstekend invullen. Hier zijn dan meteen alle gebruikers, de rechten de documenten, de backup van alles, de communicatie tussen teamleden ed gebundeld. Als je hier gebruik van kunt maken ofwel als dit voor jouw situatie past dan is dit een geniale oplossing.

Er zijn diverse maatwerk-systemen, andere cms’en die hiervoor worden ingezet ed. Waar het op neer komt is dat de situatie bepalend is voor wat de beste oplossing voor een intranet is.

TYPO3 ALS INTRANET

Alle sterke kanten van dit cms kunnen ook belangrijk zijn voor een intranet.

Stel je hebt de volgende wensen:

  • nieuws delen, liefst per groep of kennisgebied
  • gebruikers die niet tot 1 organisatie behoren
  • veel beheerders van de diverse informatie
  • eventueel de wens om tenminste een deel van de informatie in meerdere talen beschikbaar te stellen
  • een sterk en consistente presentatie van de informatie zodat men snel zijn deel vindt
  • diverse extra tools koppelen die buiten het intranet zelf liggen. Dit kunnen externe aanmeldsystemen voor events zijn, publieke jaaragenda’s, gedeelde grote (of veel) media-bestanden, etc.

Voor al deze zaken is T3 een uitstekende basis.

AFGESCHERMDE OMGEVING

De gebruikers kunnen inloggen op een afgeschermde omgeving. Deze kan middels o.a. ip’nrs die worden gewhitelist toegankelijk worden gemaakt. 2FA (Two Factor Authentication) is daarnaast een prettige standaard om te koppelen. Daarmee wordt toegang een stuk veiliger geregeld.

BEVEILIGING DATA

Een intranet is een afgeschermde plek om informatie uit te wisselen. Ook als de toegang goed is afgeschermd blijft het web een onveilige plek voor data. Er zijn meerdere methodes om deze te achterhalen en als er voldoende belang is om dat te doen dan kan dat dus ook. Dit geldt echter voor alle online beschikbare data. Hierin is afwegen van welke dat wordt gedeeld en daarbij de juiste afscherming kiezen van belang.

GEBRUIKSGEMAK

Aangezien T3 een regulier cms is is de omgang ermee eenvoudig te leren. Om vlot op gang te komen helpt een compacte workshop voor de beheerders van de informatie. Daarna kan elke beheerder bij zijn stuk content en eenvoudig zijn stuk beheren. Dwz correcties op bestaande content, pagina’s toevoegen, video’s en ander beeldmateriaal plaatsen, etc. Beperkingen zitten hem in de afspraken die worden gemaakt wie wat wel of niet moet kunnen plaatsen. Dat kan namelijk met T3 zeer fijnmazig worden ingesteld.

Eenvoud in de bediening betekent ook dat het in de praktijk gebruikt wordt: een belangrijke eigenschap dus!

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg