25-01-22

Typo3 Versie 10

Het CMS Typo3 heeft een strikte planning als het gaat om updates en upgrades. Op 20 april 2020 is v10 uitgekomen. Versie 10 te gebruiken tot eind april 2023, na deze datum zal de veiligheid flink stagneren. Wat zijn de nieuwe functionaliteiten van v10?

Nieuwe functionaliteiten

De nieuwe versie van Typo3 heeft veel nieuwe functies, verbeterde prestaties en een unieke gebruikerservaring. v10 LTS bevat meer dan 120 nieuwe functies. Deze functies zorgen voor een eenvoudiger, beter compatibel en veiliger beheer van websites. Het werken met Typo3 is nog nooit zo leuk geweest als met deze versie. Het gebruik van robuuste en gevestigde standaarden en PHP-pakketten zorgt voor stabiele API’s in de hele TYPO3-core. Dit zorgt ervoor dat redacteuren, beheerders en ontwikkelaars van extensies profiteren.

Nieuw dashboard

Elke Typo3 gebruikers keek uit naar dashboards in de Typo3-core. We zouden kunnen zeggen dat dit de meest opwindende nieuwe functie is van v10.

Het dashboard in de backend geeft gebruikers een goed overzicht van belangrijke systeeminformatie en statussen. Er wordt informatie weergegeven in widgets en er is een breed scala aan mogelijkheden en stijlen beschikbaar.

Bepaalde widgets zijn opgenomen in de Typo3-core, zoals de handleiding en het Typo3-nieuws. Ook kunnen ontwikkelaars eigen widgets maken. Gebruikers kunnen in de backend dashboard configureren, widgets toevoegen, verwijderen en herschikken.

Optimalisatie formulieren-module

De extensie ‘Ext:forms’ is in versie 8 geïntroduceerd. In versie 10 is deze extensie uitgebreid met een verbeterde wizard voor het creëren van formulieren. De verbeterde wizard ondersteunt het navigeren naar vorige stappen en het toevoegen van beschrijvende labels, denk hierbij aan ‘start’ of ‘klaar’. De installatie beschikt van een geoptimaliseerde configuratie structuur, waardoor iedereen nu makkelijker formulier kan creëren.

Privacy en beveiliging

Privacy en beveiliging zijn belangrijke aspecten als het gaat om een website. Elke verbetering op dit vlak, ongeacht of de aanpassing klein of groot is, is van groot belang. V10 ondersteunt nu SameSite-cookies voor het verbeteren van de privacy van gebruikers. Voor een betere beveiliging, hebben alle externe links voortaan standaard het tagkenmerk rel = “noopener noreferrer”. Dit geldt alleen voor links die door TypoLink worden verwerkt. Beveiliging is een prioriteit voor Typo3. Het is mogelijk om alle wachtwoorden te versleutelen door gebruik te maken van cryptografische versleutelingen en industrie standaard algoritmen, zoals Argon2i en PBKDF2.

Updates en upgrades

Typo3 heeft een roadmap waar te zien is wanneer een upgrades en updates uitgevoerd moet worden. Dit geeft een duidelijk overzicht, zodat jij een planning kan maken voor het uitvoeren van deze updates en upgrades.

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg