WordPress bouwstenen / plugins
Kant-en-klare en maatwerk plugins
WordPress opbouw van je installatie
WordPress bouwstenen, de plugins, bepalen de functionaliteiten in je website
Als je met WordPress aan de slag gaat heb je zoals in de meeste web-cms’en te maken met vele plugins om aan de gewenste functionaliteiten te komen. Om een functie die jij wilt volledig te laten werken heb je zelfs vaak een aantal plugins nodig die van elkaar afhankelijk zijn.
30-60 plugins!
Bij veel websites gebruik je al gauw 30-40 plugins en voor webshops kan dit zonder veel moeite oplopen tot 60 a 70 van deze bouwstenen.
Conflicten
Niet alle plugins werken vlekkeloos samen. Ook kan het zijn dat na een update waarbij een plugin door de maker flink is aangepast, ineens problemen geeft. Het gaat dan om de combinatie met de versie WordPress die is geïnstalleerd en/of de combinatie met andere plugins. Loop je hier tegenaan dan kan het kiezen van een andere plugin een oplossing zijn, maar lang niet altijd. Vaak is er content gekoppeld aan deze plugin die je in de loop van de jaren hebt samengesteld en die je seo waarde en de relevantie voor je bezoeker sterk beïnvloeden.
Versie WordPress
WordPress kan nog in meerdere versie worden gebruikt en lang niet iedereen maakt standaard gebruik van de nieuwste versie. Wat veiligheid betreft van je installatie kan dit: WordPress levert ook voor veel oudere versies nog de benodigde security patches die je site veilig houden.
Wat samenwerking met de gebruikte plugins betreft kan dit echter wel vroeg of laat voor problemen zorgen: als je er op tijd bij bent heb je de ruimte om een oplossing te zoeken.
WordPress en plugins: verschillende makers
WordPress en WooCommerce worden gemaakt door een grote groep mensen die in een samenwerkingsvorm het onderhoud en de doorontwikkeling realiseren. Hierbij speelt het bedrijf Automattic een cruciale rol qua ondersteuning voor beide systemen. Voordeel is dat de doorontwikkeling van zowel het website deel, WordPress, als het webshop deel, WooCommerce, goed op elkaar is afgestemd en geoptimaliseerd wordt.
Check-up
Laat je WooCommerce installatie controleren:
- Is de opbouw zoals die hoort te zijn?
- Is alles up-to-date?
- Is het thema goed geïmplementeerd?
- Is de site snel genoeg?
- Is de backup goed geregeld?
- Is de shop SEO-technisch goed ingericht?
Plugins van derden echter worden door anderen ontwikkeld die elk hun eigen onderhoudsschema en kwaliteitslevel aanhouden. Een goede keuze beperkt de risico’s. Let hierbij oa op de frequentie waarin updates worden uitgebracht, op reactiesnelhied op vragen vanuit de community en de leeftijd van de plugin. Als men dit al vele jaren volhoudt, zoals bij veel goede plugins het geval is, dan is d ekans groot dat dit ook de komende jaren wordt gecontinueerd.
Gratis of betaald
In de praktijk hoeft dit geen verschil te maken. Je ziet vaak wel dat daar waar je voor jaarlijkse updates betaald en daar waar een grotere groep aan gratis plugin werkt, de continuïteit het hoogste is.
Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?
Blog formulier
Contact informatie
Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede
Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30