Iedereen kan koken, toch?
Waarom ziet het eindresultaat er dan niet bij iedereen hetzelfde uit? Is het toch een kwestie van vaardigheden?
Stel jezelf deze drie vragen en je weet waarom jij problemen hebt met jouw site:
- Heb je gekozen voor een budget site?
Profiteer van hetgeen je hiervan hebt geleerd en zet de volgende stap. - Heb je gekozen voor een bureau zonder bewezen ervaring met het zelf bouwen van een WordPress website?
Ook bureau’s van naam en faam kiezen soms voor de “India-variant”. Goedkoop en snel: “veel voor weinig en altijd geinig” zouden ze op de markt zeggen.
Dat werkt voor een website niet.
Wat gaat er zoal mis?
Nou, eigenlijk alles. Vanaf de basis: de configuratie wordt niet conform bladzijde 1 van het betreffende handboek gedaan. Concreet: er wordt geen gebruik gemaakt van een child-theme bijvoorbeeld. Alle wijzigingen worden in de basis-bestanden gedaan en niet daar waar ze thuis horen. Gevolg: bij de eerste, de tweede of de derde update gaat het mis. Diverse aanpassingen zijn teniet gedaan en de site ziet er niet meer goed uit of werkt deels niet meer.
Tweede van de meestgemaakte fouten met WordPress:
Het lego-systeem waarmee je zo’n mooie site kunt samenstellen en waar WordPress beroemd om is wordt zondermeer toegepast. Plugins, thema: alles wordt zonder kritische blik of ervaring gekozen. Resultaat: plugins die niet lang meegaan, conflicten opleveren, net niet werken zoals je zou willen.
En dit komt niet alleen bij de buurjongen-die-ook-een-website-kan-bouwen voor. Helaas. Zoals met elk systeem ligt het aan de gebruiker, hoe je ermee omgaat, of het een succes gaat wordne. Doe je het namelijk ,goed, dan kun je jarenlang plezier hebben van dit stukje techniek.
Hoe wil je met alle data omgaan als de website qua layout wordt vernieuwd, in de toekomst?
Veel websites worden met de beste bedoelingen op enig moment gestart. In de loop van de tijd is iedereen druk met de inhoud, de layout, de uitbreidingen en kleine aanpassingen. De structuur wordt vaak aangepast omdat door alle nieuwe inhoud het overzicht zoek raakt. Waar echter vaak niet aan wordt gedacht: hoe zit het met de mogelijkheid om al je data mee te nemen bij grotere veranderingen in de layout voor veel pagina’s in één keer? Worden er templates gebruikt? Of is het een WordPress thema, al dan niet gekocht of handmade?
Pak op tijd een goede strategie voor de data-structuur. Dat win je op termijn terug in snelheid van schakelen en budget!
Wees zuinig met plugins
Hoe minder hoe beter. Niet te krampachtig, maar met beleid. Dan kun je profiteren van plugins die van goede kwaliteit zijn en voor relatief lage kosten mooie functies toevoegen.
Fouten top 3:
- Geen childtheme: met stip op 1.
- Kant-en-klaar thema met maatwerk aanpassingen gebruikt, keihard op 2.
- Plugins die al jaren depricated zijn gewoon wel inzetten, niet weg te branden van plek 3.
Migratie van “een” cms naar ’s werelds meest beroemde: WordPress
het kan om diverse redenen gebeuren dat je over moet stappen op een ander cms. Daarbij wil je zoveel mogelijk van je bestaande data meenemen en wel op de juiste wijze:
- behoud van SEO
- behoud van diverse gegevens
- behoud van specifieke content
- behoud van alle content
Op zich is dit een mooi moment om schoon schip te maken en de site eens goed onder handen te nemen. Combineer dat dan met een seo-slag waarbij je oude fouten er meteen uit haalt en verbeteringen doorvoert. Zo profiteer je van deze stap die tijd en aandacht vraagt.
Kijk goed naar de mogelijkheden die het nieuwe systeem je biedt en profiteer daarvan. Vergeet ondertussen niet wat er zoal aan aanpassingen die het verouderde cms zijn doorgevoerd. Dit zijn vaak functies die belangrijk zijn en meegenomen moeten worden.
Kijk goed naar bovenstaande punten zodat je meteen van start gaat met een goede basis!
Kies je voor WordPress?
Zorg er dan voor dat alle basisregels worden opgevolgd. Beperkingen zijn vervelend, maar kunnen je op termijn redden: het volledig opnieuw bouwen van de website is vaak het gevolg.
Houdt je website veilig!
Zorg voor goede hosting: niet alleen de webserver heeft onderhoud nodig, maar ook de WordPress installatie met alle onderdelen zoals plugins en het thema.
Jouw website-support
Ondersteuning wanneer jij het nodig hebt, met goed advies. Meedenken. De situatie kennen en begrijpen: je website ontwikkeld zich in de loop van de tijd. Dus de support-behoefte ook!