Als je met een WordPress website die live staat onderhoud moet plegen, dan kun je de onderhoudsmodus activeren. Hierbij wordt een melding gegeven dat de site tijdelijk in onderhoud is.
Dit is echter geen standaard functie in WordPress. Hiervoor kun je 2 dingen doen waarbij je zelf in de achtergrond aan de website kunt blijven werken:
- het .htaccess bestand aanpassen
- een plugin installeren
.HTACCES BESTAND AANPASSEN
Als je met een website aan de slag gaat heb je waarschijnlijk ook voldoende kennis om een actie als deze uit te voeren. Voor alle anderen is optie 2.
EEN PLUGIN INSTALLEREN
Er zijn diverse plugins die deze functie vervullen. Daarbij is het verschil voornamelijk hoeveel mogelijkheden je hebt om de tijdelijke pagina zelf in te richten.
CONCLUSIE
Het belangrijkste deel in deze uitleg is de informatie dat dit geen standaard functie betreft. Daar wordt namelijk vaak naar gezocht. Je verwacht het ook omdat je een dergelijke pagina wel degelijk automatisch te zien krijgt als je een update uitvoert via de update-functie die gelukkig wel is geïntegreerd.
DOWNTIME BEPERKEN DOOR TE MINIMALISEREN
Niemand wil een website lang uit de lucht hebben voor onderhoud of omdat aanpassingen doorgevoerd moeten worden. Zeker voor websites die actief onderhouden, aangepast en uitgebouwd worden is dit alles behalve wenselijk.
Er zijn 2 manieren om dit te voorkomen:
- Een volledige OTAP straat inrichten
- Een live versie van de website en een werkversie van de website gebruiken
OTAP
Bij de OTAP-straat hoef je eigenlijk nooit of echt nauwelijks de live site te onderbreken. Hierbij werk je in diverse stappen waardoor elk proces bij het doorvoeren van grotere wijzigingen ook ononderbroken door kan lopen. OTAP staat voor: Ontwikkeling, testen, acceptatie en productie. Dit betekent dat er een versie is waarin de wijzigingen worden doorgevoerd, een aparte versie om deze wijzigingen te testen (zodat nieuwe wijzigingen ondertussen alweer door kunnen lopen), een versie waarin de wijzigingen worden getest en al dan niet goedgekeurd en dan de live website.
Hiermee kan elke stap in de ontwikkeling zorgvuldig worden doorlopen en daarmee voorkom je uiteraard downtime.
Nadeel van OTAP: vrij complex om te hanteren. Dit levert relatief veel overhead op en daarmee kosten.
Een afweging is dan ook om dit op de volgende manier op te lossen
LIVE EN WERKVERSIE
Geen tot vrijwel geen downtime.
Bij deze methode pak je aanpassingen als een project aan. Er is een lijst met wensen die worden doorgevoerd. Als deze gereed zijn om te testen en goed te keuren wordt de ontwikkeling gestopt. Deze is dan immers ook gereed. Als alles goed is bevonden worden de wijzigingen op de live website doorgevoerd. Deze laatste stap kan voor een korte downtime zorgen maar dit is meestal zeer gering: in de praktijk tussen niet en ca 2 uur.
Voordeel is duidelijk de veel minder complexe wijze van werken. Dit leent zich uiteraard niet voor echt grote websites waardoor een groter team continu aan wordt gewerkt.