WordPress: hoe zet je een website in onderhoud?

Als je met een WordPress website die live staat onderhoud moet plegen, dan kun je de onderhoudsmodus activeren. Hierbij wordt een melding gegeven dat de site tijdelijk in onderhoud is.

Dit is echter geen standaard functie in WordPress. Hiervoor kun je 2 dingen doen waarbij je zelf in de achtergrond aan de website kunt blijven werken:

  1. het .htaccess bestand aanpassen
  2. een plugin installeren

.htacces bestand aanpassen

Als je met een website aan de slag gaat heb je waarschijnlijk ook voldoende kennis om een actie als deze uit te voeren. Voor alle anderen is optie 2.

Een plugin installeren

Er zijn diverse plugins die deze functie vervullen. Daarbij is het verschil voornamelijk hoeveel mogelijkheden je hebt om de tijdelijke pagina zelf in te richten.

Conclusie

Het belangrijkste deel in deze uitleg is de informatie dat dit geen standaard functie betreft. Daar wordt namelijk vaak naar gezocht. Je verwacht het ook omdat je een dergelijke pagina wel degelijk automatisch te zien krijgt als je een update uitvoert via de update-functie die gelukkig wel is geïntegreerd.

Downtime beperken door te minimaliseren

Niemand wil een website lang uit de lucht hebben voor onderhoud of omdat aanpassingen doorgevoerd moeten worden. Zeker voor websites die actief onderhouden, aangepast en uitgebouwd worden is dit alles behalve wenselijk.

Er zijn 2 manieren om dit te voorkomen:

  1. Een volledige OTAP straat inrichten
  2. Een live versie van de website en een werkversie van de website gebruiken

OTAP

Bij de OTAP-straat hoef je eigenlijk nooit of echt nauwelijks de live site te onderbreken. Hierbij werk je in diverse stappen waardoor elk proces bij het doorvoeren van grotere wijzigingen ook  ononderbroken door kan lopen. OTAP staat voor: Ontwikkeling, testen, acceptatie en productie. Dit betekent dat er een versie is waarin de wijzigingen worden doorgevoerd, een aparte versie om deze wijzigingen te testen (zodat nieuwe wijzigingen ondertussen alweer door kunnen lopen), een versie waarin de wijzigingen worden getest en al dan niet goedgekeurd en dan de live website.

Hiermee kan elke stap in de ontwikkeling zorgvuldig worden doorlopen en daarmee voorkom je uiteraard downtime.

Nadeel van OTAP: vrij complex om te hanteren. Dit levert relatief veel overhead op en daarmee kosten.

Een afweging is dan ook om dit op de volgende manier op te lossen

Live en werkversie

Geen tot vrijwel geen downtime.

Bij deze methode pak je aanpassingen als een project aan. Er is een lijst met wensen die worden doorgevoerd. Als deze gereed zijn om te testen en goed te keuren wordt de ontwikkeling gestopt. Deze is dan immers ook gereed. Als alles goed is bevonden worden de wijzigingen op de live website doorgevoerd. Deze laatste stap kan voor een korte downtime zorgen maar dit is meestal zeer gering: in de praktijk tussen niet en ca 2 uur.

Voordeel is duidelijk de veel minder complexe wijze van werken. Dit leent zich uiteraard niet voor echt grote websites waardoor een groter team continu aan wordt gewerkt.

Laat Montix je helpen.

Ons werk

Waar we trots op zijn:

Kips

Chicken Tonight

Pon Logistics

WebDevelopment

Versterk jouw merk met SEO

Een sterk merk is essentieel voor succes in de moderne zakelijke wereld. Het opbouwen van merkbekendheid en autoriteit kan echter een uitdaging zijn in een steeds drukker wordend online landschap. Gelukkig kan zoekmachineoptimalisatie (SEO) helpen bij het versterken van jouw merk en het vergroten van jouw online aanwezigheid. In deze blogpost zullen we bespreken hoe SEO kan bijdragen aan het opbouwen van merkbekendheid en autoriteit, en welke stappen je kunt nemen om jouw merk te versterken met SEO.

Lees meer

SEO: de sleutel tot lange-termijn succes voor jouw online bedrijf

In de huidige digitale wereld is het hebben van een online aanwezigheid essentieel voor elk bedrijf dat succesvol wil zijn. Maar het hebben van een website is niet genoeg, je moet er ook voor zorgen dat deze goed vindbaar is in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit is waar zoekmachineoptimalisatie (SEO) van pas komt. Door SEO te gebruiken, kun je de zichtbaarheid van jouw website vergroten en het aantal bezoekers en conversies verhogen. Maar dat is niet alles, SEO kan ook bijdragen aan de duurzaamheid en groei van jouw online bedrijf op de lange termijn.

Lees meer

Waarom SEO essentieel is in de hedendaagse digitale marketing wereld.

In de huidige digitale wereld, waarbij internet het centrale platform is voor bedrijven om te adverteren en klanten te bereiken, is het van essentieel belang om SEO te gebruiken. Zoekmachineoptimalisatie of SEO is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van jouw website op zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. SEO is een onmisbaar element geworden in de digitale marketingstrategie van elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector waarin het zich bevindt.

Lees meer
marko-portret-klein

Rana Güney

Tel: +31 (0)53 750 30 30
E-mail: [email protected]

Blog formulier

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?