29-09-21

Een nieuwe website met Typo3 opbouwen

Typo3 is zoals slechts een enkel ander cms’en vooral  gebouwd op stabiliteit en consistentie. De flexibele werkwijze die ook met dit systeem in de templates geïntegreerd kan worden is relatief onbekend.

Het ontwikkeltraject ziet er meer traditioneel uit, maar door synchroon aan het vormgevingsproces al te starten met de content kun je redelijk gelijk uitkomen met de technische template bouw. Daardoor kan de nieuwe website in relatief korte tijd worden gerealiseerd. Het nieuwe grid-systeem maakt het voor de beheerders van de content mogelijk om ook hier makkelijk blokken toe te voegen, weg te halen of aan te passen. Daarmee is de samenstelling van pagina’s uniek te maken.

Een nieuwe website of vernieuwingen aan een bestaande website: met Typo3 start je een project.

Het grote verschil met de extreme flexibiliteit die je met WordPress en Divi hebt, direct bouwen in het systeem waarmee je ook uiteindelijk gaat werken, zijn de tussenstappen.

Met Divi kan de schets zowel voor de structuur als de grafische schil direct in het systeem zelf worden uitgevoerd. Met Typo3 ga je schetsen in Photoshop, Sketch, of iets dergelijks. Deze schets kun je via een tool aanklikbaar maken, je draadmodel (wireframe) of eventueel zelfs nog met paper prototyping eerst voorbereiden. Deze wat traditionele werkwijze heeft als voordeel dat er bewuste keuzes gemaakt moeten worden omdat deze niet eenvoudig te herroepen zijn. Betrokkenen die hieraan zijn gewend zijn dus direct volledig gefocust en alle details komen al in een vroeg stadium langs.
Als de schets gereed is, de structuur daarmee ook helder, dan kan de vormgeving definitief worden gemaakt. De uitwerking voor mobiel, die tegenwoordig meestal leidend is, vraagt wel om aandacht als dit handmatig moet gebeuren.

Hierna kan de programmeur aan de slag en het ontwerp omzetten naar diverse typen onderdelen waarmee je de templates, de basis voor de diverse pagina-varianten, kunt samenstellen. Dit vraagt tijd en aandacht voor detail.

Grote voordeel is dat het beheer volledig en nauwgezet per type gebruiker en zelfs per gebruiker geregeld kan worden. Dus wie krijgt toegang tot het beheren van wat. En alle onderdelen worden op een consistente wijze ingevuld. Een header, een kop, is een kop omdat dit zo is ingericht. Dit is niet afhankelijk van een beheerder die dit ook zou kunnen vergeten om als zodanig te definiëren.

HET RESULTAAT

Een ook op lange termijn zeer consistente en stabiele website.

IS TYPO3 OOK DYNAMISCH, ACTUEEL QUA VORMGEVING?

Op zich een vreemd vraag die echter direct gelinkt is aan dit onderwerp. Als je Typo3 goed inricht en ook technisch actueel houdt, dan blijft de website ook aantrekkelijk en helemaal bij de tijd. Sla onderhoud niet over, voer de updates en upgrades door. Niet alleen voor de veiligheid maar zeker ook om te kunnen genieten van alle nieuwe mogelijkheden. Dat houdt alle betrokkenen enthousiast!

Wat kunnen we nog toevoegen aan dit artikel?

Blog formulier

Contact informatie

Montix, Internetbureau
Rigtersbleek Aalten 4 – 108
7521 RB Enschede

Voor vragen, vrijblijvende offertes en advies:
E-mail: support@montix.nl
Tel: +31 (0)53 750 30 30

foto nora montix 2023

Marko van den Berg