Wat is een goed cms?

Wat is een goed cms?

Elk cms heeft zijn sterke en zwakke punten. Hoe bepaal je wat het voor jou beste cms is?

Begin met de volgende 5 vragen:

  1. Hoeveel mensen gaan er met de inhoud aan de slag?
  2. In hoeveel talen gaat de website worden opgezet?
  3. Zijn er bijzonderheden die in de website moeten worden ingebouwd en die het beheer complex zouden kunnen maken?
  4. Hoe wil je met alle data omgaan als de website qua layout wordt vernieuwd, in de toekomst?
  5. Wie zorgt ervoor dat de website na livegang veilig blijft en goed presteert?
marko-portret-klein

STRATEGISCH EN TECHNISCH ADVIES

Marko van den berg

Hoeveel mensen gaan er met de inhoud aan de slag?

Heb je een klein team dat de inhoud beheert dan is het houden van overzicht geen probleem. De discipline om alleen dat te bewerken wat voor die persoon is bedoeld om aan te werken zal ook geen probleem zijn. In een klein team ondersteun je elkaar.
Heb je juist een groot team dat elkaar in de praktijk niet altijd ziet of spreekt omdat er op verschillende momenten of vanaf verschillende locaties wordt gewerkt, dan ligt de situatie meteen heel anders.
Bij een redactie die groter is dan 3 personen of waarbij de ledel vaker wisselen zijn 2 punten erg belangrijk: hoe makkelijk is het cms te leren zodat men er snel en zonder fouten mee kan werken? Kun je per gebruiker of gebruikersgroep de toegangsrechten zo beheren dat niet iedereen overal, of vrijwel overal, toegang toe heeft?

Consistentie van je website
Een ander “big issue” voor website waar meerdere mensen in de loop der jaren aan werken is ook de consistentie van het gebruik van kleuren, lettertypes, afbeeldingen, etc. In de basis kan hier veel mis gaan waardoor je na verloop van tijd een website krijgt die niet meer is zoals je wilt. De werking voor de bezoekers is verminderd doordat er teveel naar eigen inzicht of door gebrek aan inzicht is gesleuteld aan de originele opzet. In dat geval zijn beperkingen juist een meerwaarde (alhoewel de beheerders dat op dat moment zeker niet zo voelen, omdat ze niet vrijelijk hun gang kunnen gaan!).

Een cms als Typo3 beperkt je in je vrijheid omdat dat kan. Ook in Typo3 zou je elke gebruiker toegang kunnen geven waarmee hij of zij alles op de kop kan zetten. Maar er zit een dusdanig fijnmazig toegangsrechtenbeheer in dat je zelfs per pagina, per onderdeel op een pagina of per document dat op de pagina wordt geplaatst toegang kunt inrichten. Dat gaat ver, maar geeft veel overzicht en vooral consistentie.

Hoe wil je met alle data omgaan als de website qua layout wordt vernieuwd, in de toekomst?

Veel websites worden met de beste bedoelingen op enig moment gestart. In de loop van de tijd is iedereen druk met de inhoud, de layout, de uitbreidingen en kleine aanpassingen. De structuur wordt vaak aangepast omdat door alle nieuwe inhoud het overzicht zoek raakt. Waar echter vaak niet aan wordt gedacht: hoe zit het met de mogelijkheid om al je data mee te nemen bij grotere veranderingen in de layout voor veel pagina’s in één keer? Worden er templates gebruikt? Of is het een WordPress thema, al dan niet gekocht of handmade?
Pak op tijd een goede strategie voor de data-structuur. Dat win je op termijn terug in snelheid van schakelen en budget!

Monitoring van je website.

Ergens gaan er alarmbellen af en iemand komt in actie. Alleen als er wat aan de hand is, maar zo kun jij rustig andere dingen doen dan steeds kijken of alles nog live staat.

Een SLA voor support

Maak op tijd afspraken over hoe jij de support geregeld wilt hebben: dan kan iedereen snel schakelen als het nodig is.

In hoeveel talen wordt de website opgezet?

Het beheren van alle inhoud is best een klus als de site meer omvang krijgt. Je bent snel het overzicht kwijt van hetgeen dat bij elkaar hoort. Als daar ook nog een stalen bij komen dan kan het al snel op spaghetti lijken en ziet men door de bomen het bos niet meer. Dus een cms dat de pagina’s in de diverse talen overzichtelijk presenteert voor degeen die hiermee aan de slag wil heeft dan de voorkeur!

Zijn er bijzondere onderdelen die aan de website worden toegevoegd?

Dit is vrijwel cms-onafhankelijk, maar: bij een niet-open source cms (zoals WordPress en Typo3 wel zijn) loop je de kans dat dit niet of niet goed is in te richten. Knap vervelend als je daar pas later achter komt. Goed om vooraf te checken!

Wie zorgt voor jouw website na live-gang?

Continue monitoring op basis-functies: staat de website live, werkt hij normaal wat snelheid betreft, zijn er onregelmatigheden bij de installatie die door een hack kunnen zijn veroorzaakt? Staat de site of de webserver waar deze op draait op een blacklist? 

Wie is er bereikbaar als er zich een probleem voordoet? Wie zorgt voor alle veiligheidsupdates die vrijwel dagelijks uitkomen? En hoe blijft de techniek bij de tijd, dus hoe zijn de grotere upgrades geregeld? Is daar een planning voor zodat je op tijd bent?

Kies je voor Open Source?

Op termijn wil je andere punten in je website hebben dan nu. Nieuwe inzichten, nieuwe technische mogelijkheden. Wat als jouw gesloten pakket dit niet kan? Jouw collega die wel voor open source heeft gekozen gaat ondertussen vrolijk verder!

Is je website veilig?

Als je inmiddels een tijdje een website hebt en ook de ervaringen van anderen hebt gehoord, dan weet je dat hosting de basis is voor het succes van het functioneren van de website.
Hierin zit de kern van het optimaal functioneren en het veilig houden.

Workshops en support

Goede ondersteuning voor je website: support wanner je dat nodig hebt en workshops voor de beheerders. Dan kan iedereen vlot opstarten en loopt ook tussentijds niet vast!

Lees ook:

Vragen over jouw cms keuze of een afspraak voor een cms-demo:

reCAPTCHA is required.