Wat is een goed cms?

Wat is een goed cms?

Elk cms heeft zijn sterke en zwakke punten. Hoe bepaal je wat het voor jou beste cms is?

Begin met de volgende 5 vragen:

 1. Hoeveel mensen gaan er met de inhoud aan de slag?
 2. In hoeveel talen gaat de website worden opgezet?
 3. Zijn er bijzonderheden die in de website moeten worden ingebouwd en die het beheer complex zouden kunnen maken?
 4. Hoe wil je met alle data omgaan als de website qua layout wordt vernieuwd, in de toekomst?
 5. Wie zorgt ervoor dat de website na livegang veilig blijft en goed presteert?
marko-portret-klein

STRATEGISCH EN TECHNISCH ADVIES

Marko van den berg

Hoeveel mensen gaan er met de inhoud aan de slag?

Heb je een klein team dat de inhoud beheert dan is het houden van overzicht geen probleem. De discipline om alleen dat te bewerken wat voor die persoon is bedoeld om aan te werken zal ook geen probleem zijn. In een klein team ondersteun je elkaar.
Heb je juist een groot team dat elkaar in de praktijk niet altijd ziet of spreekt omdat er op verschillende momenten of vanaf verschillende locaties wordt gewerkt, dan ligt de situatie meteen heel anders.
Bij een redactie die groter is dan 3 personen of waarbij de ledel vaker wisselen zijn 2 punten erg belangrijk: hoe makkelijk is het cms te leren zodat men er snel en zonder fouten mee kan werken? Kun je per gebruiker of gebruikersgroep de toegangsrechten zo beheren dat niet iedereen overal, of vrijwel overal, toegang toe heeft?

Consistentie van je website
Een ander “big issue” voor website waar meerdere mensen in de loop der jaren aan werken is ook de consistentie van het gebruik van kleuren, lettertypes, afbeeldingen, etc. In de basis kan hier veel mis gaan waardoor je na verloop van tijd een website krijgt die niet meer is zoals je wilt. De werking voor de bezoekers is verminderd doordat er teveel naar eigen inzicht of door gebrek aan inzicht is gesleuteld aan de originele opzet. In dat geval zijn beperkingen juist een meerwaarde (alhoewel de beheerders dat op dat moment zeker niet zo voelen, omdat ze niet vrijelijk hun gang kunnen gaan!).

Een cms als Typo3 beperkt je in je vrijheid omdat dat kan. Ook in Typo3 zou je elke gebruiker toegang kunnen geven waarmee hij of zij alles op de kop kan zetten. Maar er zit een dusdanig fijnmazig toegangsrechtenbeheer in dat je zelfs per pagina, per onderdeel op een pagina of per document dat op de pagina wordt geplaatst toegang kunt inrichten. Dat gaat ver, maar geeft veel overzicht en vooral consistentie.

Hoe wil je met alle data omgaan als de website qua layout wordt vernieuwd, in de toekomst?

Veel websites worden met de beste bedoelingen op enig moment gestart. In de loop van de tijd is iedereen druk met de inhoud, de layout, de uitbreidingen en kleine aanpassingen. De structuur wordt vaak aangepast omdat door alle nieuwe inhoud het overzicht zoek raakt. Waar echter vaak niet aan wordt gedacht: hoe zit het met de mogelijkheid om al je data mee te nemen bij grotere veranderingen in de layout voor veel pagina’s in één keer? Worden er templates gebruikt? Of is het een WordPress thema, al dan niet gekocht of handmade?
Pak op tijd een goede strategie voor de data-structuur. Dat win je op termijn terug in snelheid van schakelen en budget!

Monitoring van je website.

Ergens gaan er alarmbellen af en iemand komt in actie. Alleen als er wat aan de hand is, maar zo kun jij rustig andere dingen doen dan steeds kijken of alles nog live staat.

Een SLA voor support

Maak op tijd afspraken over hoe jij de support geregeld wilt hebben: dan kan iedereen snel schakelen als het nodig is.

In hoeveel talen wordt de website opgezet?

Het beheren van alle inhoud is best een klus als de site meer omvang krijgt. Je bent snel het overzicht kwijt van hetgeen dat bij elkaar hoort. Als daar ook nog een stalen bij komen dan kan het al snel op spaghetti lijken en ziet men door de bomen het bos niet meer. Dus een cms dat de pagina’s in de diverse talen overzichtelijk presenteert voor degeen die hiermee aan de slag wil heeft dan de voorkeur!

Zijn er bijzondere onderdelen die aan de website worden toegevoegd?

Dit is vrijwel cms-onafhankelijk, maar: bij een niet-open source cms (zoals WordPress en Typo3 wel zijn) loop je de kans dat dit niet of niet goed is in te richten. Knap vervelend als je daar pas later achter komt. Goed om vooraf te checken!

Wie zorgt voor jouw website na live-gang?

Continue monitoring op basis-functies: staat de website live, werkt hij normaal wat snelheid betreft, zijn er onregelmatigheden bij de installatie die door een hack kunnen zijn veroorzaakt? Staat de site of de webserver waar deze op draait op een blacklist? 

Wie is er bereikbaar als er zich een probleem voordoet? Wie zorgt voor alle veiligheidsupdates die vrijwel dagelijks uitkomen? En hoe blijft de techniek bij de tijd, dus hoe zijn de grotere upgrades geregeld? Is daar een planning voor zodat je op tijd bent?

HOE KIES JE HET VOOR JOU BESTE CMS

Ook al heb je inmiddels ervaring met enkele websites, dan loop je op enig moment toch weer tegen deze vraag aan.

Wat betekent CMS?
CMS betekent Content Management Systeem, ofwel inhoud beheer systeem. Als het om een website gaat wordt daarmee dus meestal een web-CMS bedoeld.

CMS KEUZE

Loop je tegen beperkingen aan van jouw cms? Wil je een webshop toevoegen aan je website?
Breng goed in kaart wat je nodig hebt voor jouw website. En vind er het juiste internetbureau bij om dit door de jaren heen stabiel te ondersteunen.

EEN WEBSHOP EN EEN E-COMMERCE OPLOSSING IN ÉÉN

Zoek je een sterk webshop systeem? Iets dat snel is op te zetten en goed uit te breiden is? Liefst gekoppeld met een cms waarmee je ook makkelijk een aantal pagina’s of volledige blog kunt onderhouden? Dan is WooCommerce, ook nog eens het meest gebruikte webshop-systeem ter wereld, het overwegen meer dan waard.

WooCommerce
Dit is een uitbreiding op WordPress. Je profiteert dus van alle voordelen van dit grootste cms ter wereld met al zijn flexibiliteiten. Maak je webshop met uitbreidingen helemaal op maat. Voor een groter onderscheid, een betere gebruikservaring voor je klanten.

WAT DOET EEN CMS?

Web-CMS versus CMS
Je kunt bij je CMS keuze een scheiding maken tussen de inhoud en de weergave er van. Dwz de weergave kan op enig platform zoals een app of een social media kanaal zijn waar jij specifiek voor deze inhoud (dit item, deze boodschap) kiest. In dat geval heb je het over een inhoud beheer systeem waarmee je sec de inhoud en het distributiekanaal mee kiest. De daadwerkelijke weergave vindt dan meestal via bijvoorbeeld een web-CMS plaats.

Een web-CMS is dus het inhoud beheer systeem voor jouw website. Hierin beheer je de inhoud van jouw website.

BELANGRIJKE KEUZE NUMMER 1:
Open source, closed source of maatwerk.
Kies je voor een systeem waarbij je afhankelijk of onafhankelijk bent van de leverancier? Een systeem dat vanuit de visie van 1 bedrijf wordt doorontwikkeld of door de visie van vele gebruikers en ontwikkelaars?

Bij een modern bedrijf behoort een modern CMS met een gezond bedrijfsmodel. Open Source beantwoordt al jaren aan die behoefte en staat aan de basis van het overgrote deel van alle websites. Deze keuze lijkt nogal voor de hand liggend, blijkt het echter nog niet altijd te zijn. Reden: gebrek aan inzicht.

Wat is closed source?
Kort gezegd: het tegendeel van “Open Source”. Open source licenties zorgen ervoor dat je jouw website volledig naar jouw wensen en smaak kunt aanpassen en inrichten. Daar waar je betaalde licenties afneemt is veela sprake van klantbinding.

Dwz letterlijk: je bent gebonden aan hetgeen er wordt geleverd. Aanpassingen zijn slechts beperkt mogelijk. Dus als jij iets nodig hebt dat er nog niet is dan heb je niet de ruimte om dat tegen een redelijk budget zelf te laten maken en toevoegen.

Slechte voorbeelden hiervan zijn de vele maatwerk-CMS’en die er vaak voor hebben gezorgd dat een klant zelfs niet van leverancier kon wisselen en bij problemen maar opnieuw moest beginnen met de website.

Als je een CMS keuze moet maken, dan krijg je met techniek, eigendomsrechten en beheer te maken. In de wereld van de techniek, de programmeertalen waarmee een CMS is samengesteld, heb je twee hoofdstromingen. De ene stroming wordt gestuurd door bedrijven die eigenaar zijn van deze techniek of de oplossing, het CMS, dat hiermee wordt gerealiseerd. Hierbij moet je rekening houden met licentiekosten.

Voordeel van closed source
Theoretisch zou het zo moeten zijn dat iemand die een product als closed source levert de beste kwaliteit kan leveren omdat hij maximale grip heeft op elk onderdeel binnen het product. Microsoft is zo’n “iemand”.

Dat dit tegenwoordig voor web-CMS’en niet meer geldt wordt hieronder verder toegelicht.

Nadelen van Closed Source
In het verleden waren er vele web-CMS’en die op basis van closed source techniek waren gebouwd. Hierdoor waren er voor het gebruik van de systemen licentiekosten, die flink konden oplopen, en was je gebonden aan de leverancier van dit systeem.

 • Wat is het voordeel van een maatwerk CMS?
 • Waneer is een maatwerk CMS wel de beste oplossing?

Heb je behoefte aan een qua functionaliteiten heel specifieke website of webshop? Hebben de bestaande CMS’en teveel functies die je niet gebruikt en te weinig functies die je juist wel nodig hebt? Dan kun je overwegen om een CMS op maat te laten ontwikkelen. Hoe voorkom je de nadelen o.a.:

Werk op basis van open source technieken
Maak heldere afspraak dat jij de eigenaar van het systeem wordt
Zo kun je een “mean and lean” systeem laten ontwikkelen dat precies dat doet wat jij nodig hebt. Uiteraard staan hier hogere ontwikkelkosten tegenover en moet elke uitbreiding specifiek voor jou worden ontwikkeld.

Een maatwerk-CMS kan dus een oplossing zijn als je een heel specifieke toepassing hebt waarbij een standaard CMS keuze teveel aangepast zou moeten en waarbij je dus teveel last zou hebben van een te grote overhead aan functies die je niet gaat gebruiken.

Wat is een “vendor lock-in”?
Doordat je een maatwerk-systeem afneemt bij 1 partij zou je zomaar vast kunnen zitten aan deze partij. Vandaar dat je voordat je start heldere afspraken dient te maken over eigendomsrechten, auteursrechten en op basis van welke programmeertalen en technieken de applicatie wordt opgebouwd. Als dit open source is dan zit je niet achteraf vast aan allerlei licenties voor het gebruik van bijvoorbeeld een database-systeem.

Wat is open source?

Open Source
Op basis van Open Source wil zeggen dat de data van jou is en blijft. WordPress, WooCommerce en Typo3 zijn allen Open Source systemen waardoor je vrij bent in de keuze van jouw leverancier. En je kunt alle aanpassingen en uitbreidingen doen die voor jou nodig zijn. Spreek dit goed af voordat je begint. Niet elke leverancier gaat hier zo soepel mee om.

Naast deze korte samenvatting kun je in dit artikel meer lezen over open source.

Bij het gebruik van open source software en technieken heb je eveneens te maken met licenties. Deze licenties zijn gericht op het juiste gebruik van de software, de vrijheid om het zelf aan te passen naar jouw behoefte en de vrijheid om verbeteringen en/of uitbreidingen aan te beiden aan te gebruikers.

De ontwikkeling van open source software gebeurd veelal in grote communities. Zo heeft WordPress bijvoorbeeld een grote community die de software ontwikkeld. Automattic, de eigenaar van WordPress en WooCommerce, faciliteert hierin door ook ontwikkelaars ter beschikking te stellen. Er is zelfs een groep ontwikkelaars van Google voor de ontwikkeling van WOrdPress beschikbaar gesteld. Kwaliteitsbewaking, planning van updates, alles wordt in de community geregeld.

Het verdienmodel van Automattic is dan gebaseerd op het laten gebruiken van de software middels de Saas oplossing waardoor je vanaf gratis een website kunt maken via wordpress.com. Via wordpress.org vind je de open source variant waarmee je eveneens gratis een website kunt bouwen, maar je dient wel zelf voor hosting en installatie te zorgen incl. het onderhoud. Belangrijk om mee te nemen in je hosting en CMS keuze!

Wat zijn de meest gebruikte CMS’en van dit moment
Deze vraag is snel een eenvoudig te beantwoorden: Je hebt WordPress, WordPress en WordPress. De andere systemen zijn weliswaar eveneens krachtig en belangrijk, maar qua aantal websites dat ermee is/wordt gebouwd is het verschil erg groot.

Zo is WordPress de basis van ca 30% van alle websites en daarmee verantwoordelijk voor ca 60% van al het internetverkeer. Vandaar ook het belang van Google om eigen ontwikkelaars op de ontwikkeling van dit systeem te zetten. Als je WordPress sneller maakt, heb je ineens 60% van het internet versneld!

Hoe kies ik nou het best passende CMS?
De hamvraag van dit artikel. Jouw CMS keuze is afhankelijk van bovenstaande punten. Twijfel je toch nog steeds, dan is het verstandig om een internetbureau mee te laten denken. Zo kun je samen tot de juiste oplossing voor jouw website komen.

Hoe kies ik het voor mij juiste internetbureau?

 • Wil je eenmalig een website laten bouwen
 • Wil je ondersteuning op de lange termijn
 • Wil je je hosting optimaal hebben geregeld?
 • Wil je iemand die met je meedenkt of wil je iemand die jouw ideeën uitvoert?
 • Wil je iemand die met je kijkt naar de juiste CMS keuze?
 • Heb je alleen technische ondersteuning nodig?
 • Heb je alleen ondersteuning nodig voor je SEO?
 • Wil je zowel technische als online marketing ondersteuning?
 • Werk je het liefst met een ticketsysteem?
 • Wil je ook kunnen bellen voor overleg?
 • Wil je soms ook even een persoonlijk gesprek, face-to-face?
 • Hoe snel wil je dat men technische vragen oppakt?
 • Wil je graag dat er volledig grip is op de programmeurs?
 • In hoeverre speelt jouw budget een rol?
 • Wil je inzicht in de resultaten of vertrouw je op alleen het eindresultaat?

Enkele voorbeelden van situaties:

 • De programmeurs zitten in het buitenland. Response duurt vaak langer en de aanpassingen zijn vaker niet dat wat er werd bedoelt
 • Support is alleen via mail mogelijk
 • Je kunt alleen voor de techniek support krijgen
 • Hosting dien je zelf te regelen incl alle updates en upgrades. Wat doe je als een update niet vlekkeloos verloopt?
ONDERHOUD VAN JE CMS

Voor welk van deze twee sterke cms-systemen je ook kiest, het onderhoud bepaald hoe succesvol het gebruik er van gaat worden. Goede hosting, tijdige updates en upgrades. Snel kunnen ingrijpen als er zich problemen voordoen. Een helder proces als je met uitbreidingen bezig bent zodat je controle houdt en de site stabiel blijft.

Nieuwe ontwikkelingen in een aparte omgeving
Voor grotere aanpassingen wordt een aparte versie van je website geïnstalleerd. Pas als alles gereed en akkoord is gaat deze nieuwe versie live. Dit geeft de ruimte om ook nieuwe inzichten eerst uitvoerig te testen.

WAT TE DOEN ALS IK EEN VERKEERD CMS HEB.

Switchen!
Blijf vooral niet hangen in een vroegere CMS keuze die je ooit hebt gemaakt en nu niet meer past: hoe langer je hiermee doorgaat hoe groter de stap wordt om over te gaan naar een ander CMS.

Migraties vanuit diverse systemen naar WordPress, WooCommerce of Typo3 zijn meestal goed mogelijk. Een flink deel kan worden geautomatiseerd en een deel blijft handwerk. Zie het meteen als een kans om verbeteringen door te voeren of zaken die je allang wilde toevoegen nu ook daadwerkelijk te integreren.

Waarom is hosting in combinatie met het CMS zo belangrijk?

Middels hosting regel je:

 • De snelheid van je website
 • De veiligheid van je website
 • Monitoring van knelpunten
 • Monitoring van hackpogingen en blacklisting

Dus met goede hosting kan jouw website jaren lopen als een zonnetje. Je merkt er eigenlijk weinig tot niets van, omdat in de achtergrond alles wordt geregeld.

Kies je voor Open Source?

Op termijn wil je andere punten in je website hebben dan nu. Nieuwe inzichten, nieuwe technische mogelijkheden. Wat als jouw gesloten pakket dit niet kan? Jouw collega die wel voor open source heeft gekozen gaat ondertussen vrolijk verder!

Is je website veilig?

Als je inmiddels een tijdje een website hebt en ook de ervaringen van anderen hebt gehoord, dan weet je dat hosting de basis is voor het succes van het functioneren van de website.
Hierin zit de kern van het optimaal functioneren en het veilig houden.

Workshops en support

Goede ondersteuning voor je website: support wanner je dat nodig hebt en workshops voor de beheerders. Dan kan iedereen vlot opstarten en loopt ook tussentijds niet vast!

Lees ook:

Vragen over jouw cms keuze of een afspraak voor een cms-demo:

reCAPTCHA is required.